Elle grote favoriet bij 'Franse Oscars'

Paul Verhoevens film Elle is de grote favoriet bij de Césars, de belangrijkste Franse filmprijzen. Elle is elf keer genomineerd voor onder meer beste film en beste regie.

Redactie
Paul Verhoeven en Isabelle Huppert bij de Golden Globes. Beeld epa
Paul Verhoeven en Isabelle Huppert bij de Golden Globes.Beeld epa

Hoofdrolspeelster Isabelle Huppert is genomineerd voor beste actrice. Zij speelt een zakenvrouw die wordt verkracht en vervolgens de dader opjaagt. De Franse actrice won voor deze rol eerder deze maand al een Golden Globe en werd dinsdag genomineerd voor een Oscar als beste actrice.

De Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit maakt ook kans op een César. Zijn film The Red Turtle, over een man die op een onbewoond eiland bevriend raakt met een schildpad, is genomineerd in de categorie beste animatie. Dudok de Wit, die in 2001 een Oscar won voor de korte animatiefilm Father and Daughter, is dit jaar eveneens in de race bij de Academy Awards.

Overigens sleepte naast Verhoevens Elle ook de film Frantz van François Ozon elf nominaties voor een César in de wacht. De prijzen worden op 24 februari in Parijs uitgereikt.

Dinsdag werd bekend dat de juryvoorzitter van de Césars, de Frans-Poolse regisseur Roman Polanski, zich heeft teruggetrokken. Dat deed hij na felle kritiek van actievoerders op zijn rol als voorzitter, omdat hij in 1977 in Amerika werd vervolgd voor de verkrachting van een 13-jarig meisje.

Speels en gedurfd
De recensie van Elle

Uniek uitgewerkt
De recensie van The Red Turtle

Meer over