ELKE REGIO EEN EIGEN FILM

Passie is de beste drijfveer voor een programmeur. Is Hoogland van de Amsterdamse Melkweg Cinema organiseerde in 2000 de eerste editie van Semana de Cine Español, een festival van recente Spaanse films....

Ronald Ockhuysen

Zeven jaar later is het tijd voor alweer de derde editie van de Semana de Cine Español. Met 16 lange speelfilms, enkele kortfilms en een aantal gasten biedt het festival de mogelijkheid om een goede indruk te krijgen van de stand van zaken binnen de Spaanse cinema. Wat daarin vooral opvalt, stelt programmeur Hoogland in de filmcatalogus, zijn de regionale verschillen binnen Spanje.

Uit elke hoek van het land komt een ander soort film. De Spaanse cinema bestaat uit zowel urbane vertellingen (El Método) als bergdorpdrama’s (Obaba). Uit zowel dure coproducties (Alatriste) als intrigerende arthouse-titels (Azuloscurocasinegro). Uit zowel een lichtvoetig drama over een prostituee (20 Centímetros) als psychologisch duw- en trekwerk (Malas temporadas).

Daniel Sanchez Arévalo, de regisseur van Azuloscurocasinegro, is een van de gasten van het festival. Behalve zijn eerste speelfilm, een vitale beschouwing over ouder worden, zijn er van Sanchez Arévalo ook vijf korte films te zien. Deze worden gratis vertoond.

Ook Judith Colell komt naar Nederland. Zij maakte met 53 Días de invierno een gevoelige vertelling over het leven van drie mensen die door een toevallige gebeurtenis aan elkaar zijn verbonden.

De film begint op het moment dat een man en twee vrouwen bij een bushalte er getuige van zijn dat iemand zijn hond zomaar achterlaat. Vanaf dat ogenblik volgt Colell hun levens, die zich op een breuklijn bevinden.

De rode draad door 53 Días de invierno is een onuitgesproken verlangen naar geluk, liefde en tederheid. In die zin symboliseert de film het nieuwe Spanje. Nog altijd klinkt er de klaagzang en de hartstochtelijke lokroep van de Flamenco, maar het uiterlijk vertoon heeft plaats gemaakt voor een minder luidruchtige variant. Het is dan ook al weer 21 jaar geleden dat Spanje lid werd van de Europese Unie.

Ronald Ockhuysen

Meer over