De Bewust Digibete BurgerOlaf Tempelman

Elke dag weer verdwijnen dienstverleners van vlees en bloed omdat je alles kunt regelen met een schermpje

null Beeld

Iedereen die tegenwoordig na het draaien van een telefoonnummer automatisch in een lange wachtrij wordt geparkeerd, is bekend met het zinnetje: ‘Al onze antwoorden vindt u ook online.’ In feite betekent dat: ‘We maken grotere winsten omdat we ons van analoog personeel hebben ontdaan.’ Een probleem is dat de wereld nog steeds véél mensen herbergt die antwoorden online niet kunnen vinden. Zulke mensen schrijven vaak naar deze rubriek.

Vorige week ontving ik een brief van een man uit Aruba die vertelde over wat zijn 83-jarige vrouw was overkomen toen ze haar vertrouwde wandeling maakte naar het lokale bankkantoor. Dat bleek zonder aankondiging opgedoekt: ‘Al uw bankzaken kunt u ook online doen.’ Helaas, zij niet. En dus was ze vele kilometers langs wegversperringen naar het hoofdkantoor gelopen. Deze briefschrijver, die zich lang bezighield met dienstverlening aan blinden en slechtzienden op Aruba en zelf ook tot die groep behoort, wilde nóg iets kwijt: in deze rubriek was nog geen aandacht voor de gevolgen van de digitale revolutie voor mensen met een visuele beperking. ‘Wij worden teruggeworpen in het verleden, namelijk in afhankelijkheid van anderen.’

Leg dat voor aan gangmakers van de digitalisering en ze wijzen onmiddellijk op allerlei digitale hulpmiddelen die het leven met een visuele beperking juist makkelijker maken. Dat de praktijk anders is, kon ik me onmiddellijk voorstellen. Elke dag weer verdwijnen vele soorten dienstverleners van vlees en bloed omdat je alles kunt regelen met een schermpje. Wie dat niet níét kan, hoort aan de telefoon dat dat ‘alle antwoorden online zijn te vinden’. Problematisch zijn óók al die mensen die op straat in schermpjes verzonken zijn, en niet meer reageren en anticiperen op visueel beperkte voorbijgangers. Als u het nog niet kende, moet u deze zomer De stad der blinden van José Saramago lezen.

Meer over