MuziekrecensieElīna Garanča

Elīna Garanča beschikt over een gelaagde stem met een aangename diepte en sensualiteit ★★★☆☆

Elīna GarančaBeeld Holger Hage

Elīna Garanča

Klassiek

★★★☆☆

Aria’s van o.a. Verdi, Cilea, Gardello

1/10, Concertgebouw, Amsterdam.

Italiaanse opera’s en Spaanse liefdesliederen waren de soundtrack van een feestelijke avond in het Concertgebouw. Daar was dinsdagavond een van de grote mezzosopranen van deze tijd te gast: Elīna Garanča. Ze liet zich vergezellen door de Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfaltz onder leiding van Juan Cantarell.

Tijdens de eerste helft van het concert zong Garanča gedeeltes uit Don Carlos van Giuseppe Verdi en Ecco, respiro appena uit Adriana Lecouvreur van Francesco Cilea. De tweede helft was ingeruimd voor aria’s uit zarzuela’s.

Garanča is altijd geïnteresseerd geweest in dit laatste, luchtige Spaanse en operette-achtige genre. Ze zong de zarzuela-aria’s net zo vurig als haar Verdi en Bizet. Haar derde en laatste toegift had geen betere samenvatting van het concert kunnen zijn: L’amour est un oiseau rebelle uitCarmen van George Bizet. De rol van deze vrijgevochten femme fatale is haar op het lijf geschreven.

Vooral in Verdi en Cilea klonk Garanča krachtig en fluwelig tegelijk. De Letse liet eens te meer zien dat ze beschikt over een gelaagde stem met een aangename diepte en sensualiteit en een indrukwekkend bereik en beheersing.

Het afwisselen van instrumentale stukken met de aria’s verliep routineus. Waar de operadiva ogenschijnlijk ontspannen en met elegante losheid telkens het podium betrad én innam, maakte het orkest een wat ongemakkelijke indruk. Het was voor het eerst in het Concertgebouw. Het lukte Juan Cantarell, die ook zijn Amsterdamse debuut maakte als invaller voor Karel Mark Chichon, niet om oneffenheden (gelijkheid, intonatie) glad te strijken.

Meer over