Elif ShafakZo houd je moed in een tijd van verdeeldheid

Elif Shafak houdt de moed erin met mooie en grote woorden

Er verscheen deze week nog veel meer. Hier onze keus uit boeken die we ook graag even noemen.

null Beeld Nieuw Amsterdam
Beeld Nieuw Amsterdam

Elif Shafak, geëngageerd auteur, ziet veel redenen om de moed te verliezen. Mensen voelen zich politiek buitengesloten. Naast macht en rijkdom raken ook data en kennis geconcentreerd in handen van een kleine groep. Burgers trekken zich terug in hun internetbubbel. Zekerheden zijn verdwenen. ‘Ons woordenboek staat in brand’, noemt Shafak dat mooi – je bent schrijver of je bent het niet. Ook de kwesties van het moment – corona, George Floyd – heeft ze kunnen meenemen in het essay Zo houd je moed in een tijd van verdeeldheid.

Het is een klein boekje met grote woorden, wat misschien onvermijdelijk is als je het tijdsgewricht in 96 pagina’s wilt vatten. Maar gelukkig landt de populairste schrijver van Turkije geregeld op de grond. Turkse grond meestal, want hoewel ze al jaren in Londen woont ‘ben ik een Istanbuliet in hart en ziel’. En met de moed der wanhoop trekt ze zich ten slotte aan haar eigen haren uit het moeras van haar pessimisme. ‘Als schrijver geloof ik in de herscheppende kracht van verhalen om mensen samen te brengen.’

Elif Shafak: Zo houd je moed in een tijd van verdeeldheid. Uit het Engels vertaald door Manon Smits. Nieuw Amsterdam; € 6,99.

Meer over