nieuwsfilm

Elf Oscarnominaties voor Joker. The Irishman, Once Upon a Time en 1917 volgen op de voet

Mark Moorman
null Beeld

Joker heeft maandagmiddag in elf categorieën een Oscarnominatie ontvangen en is daarmee niet alleen de vaakst genomineerde film van 2019, maar ook en verreweg de superheldenfilm met de meeste nominaties uit de filmgeschiedenis. Joker bleef zijn drie grote concurrenten net voor: The Irishman, 1917 en Once Upon a Time in Hollywood ontvingen elk tien nominaties. Met de nominaties voor The Irishman, maar ook voor The Two Popes (3) en Marriage Story (6) kwam Netflix goed voor de dag, nadat de filmproducent en streamingdienst vorige week bij The Golden Globes een teleurstellende avond had beleefd.

Opvallend waren de zes nominaties voor de Zuid-Koreaanse film Parasite, die als beste buitenlandse én als beste film werd genomineerd. Daarnaast kreeg regisseur en scenarist Bong Joon Ho een regie- en een scenarionominatie. Verder kreeg de film nominaties voor montage en production design.

In totaal werden er negen films in de categorie beste film genomineerd: 1917, Ford v Ferrari, The Irishman, Jojo Rabbit, Joker, Little Women, Marriage Story, Once Upon a Time in... Hollywood en Parasite. Little Women kreeg weliswaar verder onder meer nominaties voor beste actrice (Saoirse Ronan), beste vrouwelijke bijrol (Florence Pugh), kostuumontwerp, filmmuziek en bewerkt scenario (Greta Gerwig), maar de Academy liet hier een kans lopen om Gerwig een nominatie in de categorie beste regie te geven, waardoor deze belangrijke categorie toch weer geheel door mannen werd bezet: Bong Joon Ho (Parasite), Sam Mendes (1917), Todd Phillips (Joker), Martin Scorsese (The Irishman) en Quentin Tarantino (Once Upon a Time in... Hollywood).

In de acteurscategorieën werden opvallend vaak acteurs en hun directe tegenspelers genomineerd. The Two Popes kregen beiden een nominaties (Jonathan Pryce en Anthony Hopkins). Dat gold ook voor Saoirse Ronan en Florence Pugh (Little Women), Leonardo DiCaprio en Brad Pitt (Once Upon a Time in... Hollywood), Al Pacino en Joe Pesci (The Irishman), Charlize Theron en Margot Robbie (Bombshell) en Adam Driver en Scarlett Johansson (die ook een nominatie voor kreeg voor Jojo Rabbit). De categorie beste acteur in een bijrol is een soort ode aan de oudere acteur, waar Brad Pitt, naast Tom, Hopkins, Pacino en Pesci, met zijn 56 jaar de jongste is.

En terwijl de Britse variant van de Oscars, de Bafta‘s, onder vuur ligt vanwege gebrek aan diversiteit van de nominaties kan de Amerikaanse Academy wijzen op de nominatie van de zwarte actrice Cynthia Erivo (voor Harriet).

In de categorie International Feature Film neemt het Zuid-Koreaanse Parasite het op tegen Honeyland (Noord-Macedonië), Les Misérables (Frankrijk), Dolor y Gloria (Spanje) en Corpus Christi (Polen). In de categorie beste lange documentaire treffen we The Cave en For Sama aan, twee documentaires die zich in ziekenhuizen in het door oorlog getroffen Syrië afspelen. Daarnaast zijn The Edge of Democracy, Honeyland en American Factory genomineerd. American Factory was de eerste film van het nieuwe productiebedrijf van de Obama’s voor Netflix.

De Nederlandse make-upartist Arjen Tuiten is voor de tweede keer in zijn carrière genomineerd voor een Oscar. Hij maakt kans op een beeldje voor zijn werk aan de film Maleficent: Mistress of Evil. De Oscars worden op zondag 9 februari uitgereikt.

Kijk hier voor de complete lijst met nominaties.

Meer over