Elephant Song vlamt niet

Elephant Song komt niet verder dan een wat matte, warrige schaakpartij, waarbij de pionnen onvoldoende worden benut.

null Beeld x
Beeld x

De film vlamt niet, behoeft leven. De rollen zijn slecht uitgediept, een terugblik kitscherig gefilmd.

Een kliniek in het Canada van de vroege jaren zestig zit met een probleem. Een behandelend arts is spoorloos verdwenen, na een therapeutische sessie met een van de patiënten. En nu moet directeur Green (Bruce Greenwood) zijn eigen, wat roestige psychiatrische kennis inzetten om de bewuste patiënt te verleiden tot een verklaring van het mysterie.

Die patiënt is de jonge, manipulatieve Michael, een langgestrafte die van spelletjes houdt en wordt gespeeld door Xavier Dolan, de Canadese regisseur en acteur (onder meer in zijn eigen barokke films).

Had Dolan deze film maar geregisseerd, is een gedachte die al vlot opkomt tijdens het kijken van de statische toneelbewerking Elephant Song; de film vlamt niet, behoeft leven.

Als acteur voldoet Dolan, al is zijn spel weinig verfijnd. Zijn Michael toont zich zelfbewust en hautain, op het irritante af. Waarom die behandelend arts en even later ook de directeur zo van deze jongen onder de indruk zijn, is moeilijk voorstelbaar. De in het kantoor van de verdwenen arts verstopte pluchen olifant moet er iets mee te maken hebben. Een hulpstuk voor de therapie van Michael, die een jeugdtrauma opliep - zo leren we in een kitscherig gefilmde terugblik.

De directeur was gewaarschuwd Michael niet te onderschatten, onder meer door zijn ex-vrouw die verpleegster is, maar doet dit uiteraard toch. Greenwoods verbeelding van de patriarchale directeur is eenduidig: geen uitgediept personage, geen partij ook voor de jonge patiënt.

Het maakt Elephant Song een matte, wat warrige schaakpartij, waarbij de pionnen (verpleegster, verdwenen arts) onvoldoende benut worden. Zo'n film ook die, buiten thuisland Canada, nauwelijks in reguliere filmzalen wordt uitgebracht. Behalve dus in het door filmreleases overspoelde Nederland.

Elephant Song. Regie: Charles Biname. Met: Xavier Dolan, Bruce Greenwood, Catherine Keener. 110 min., in 3 zalen.

Meer over