Album

Elbow speelt op Flying Dream 1 duidelijk niet op routine ★★★★☆

Gijsbert Kamer
null Beeld

De Britse band Elbow verkaste voor zijn negende studioalbum Flying Dream 1 naar het vanwege corona leegstaande Theatre Royal Brighton, waar in alle rust kon worden gewerkt aan nieuw materiaal.

Mogelijk is het de grandeur van de zaal die eraan heeft bijgedragen dat dit album in ieder geval qua details als het verzorgdste en best klinkende album van de band kan worden beschouwd. Er zit rust in de gruizige baritonstem van Guy Garvey en de band durft buiten het gangbare rockidioom te stappen.

Mooi zijn de verstilde jazznoten op piano, verrassend de verschuivende ritmes in Six Words, waarin het twee minuten wachten is voordat de drums inzetten. Het zijn slechts enkele voorbeelden van hoe de band duidelijk niet op routine speelt en geen poging meer doet anthems als One Day Like This te herhalen. Het lijkt eerder alsof Elbow zich heeft laten inspireren door het late, verstilde werk van Talk Talk. En dat bevalt uitstekend.

Elbow

Flying Dream 1

Pop

★★★★☆

Fiction/Universal

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.