NieuwsSpitzen van kleur

Eindelijk: spitzen van kleur


Voor het eerst zijn in Engeland spitzen voor mensen van kleur te koop. In oktober bracht het bekende Engelse dansmerk Freed of London bronskleurige en bruine spitzen op de markt. De dansschoenen zijn ontworpen in samenwerking met Ballet Black, een dansgezelschap voor mensen van Afrikaanse en Aziatische afkomst.

Spitzen van kleur.  Beeld
Spitzen van kleur.

Cira Robinson (32) is senior artist bij Ballet Black. Al sinds haar 15de deed Robinson voor ieder optreden hetzelfde: ze smeerde haar spitzen in met goedkope, donkerbruine foundation. Zo waren haar balletschoenen niet langer lichtroze, maar pasten ze bij haar donkere huid. Het proces kostte haar minstens negen uur en vijf make-up tubes per week, vertelde ze aan The New York Times.

Spitzen, ontworpen in de 18de eeuw, waren (net zoals maillots en tutu’s) tot voor kort alleen verkrijgbaar in roze: afgestemd op de huidskleur van de Europese dansers. De danswereld staat bekend als een overwegend witte wereld, al is dit langzaam maar zeker aan het veranderen. Bijvoorbeeld dankzij Misty Copeland, die geschiedenis schreef als eerste soliste van kleur bij het American Ballet Theater. Of Michaela DePrince, de eerste zwarte tweede soliste bij Het Nationale Ballet.

Het Amerikaanse balletmerk Gaynor Minden bracht een jaar geleden al spitzen uit in de kleuren cappuccino (lichtbruin), mocca (middenbruin) en espresso (donkerbruin). De gekleurde spitzen van Freed of Londen, een belangrijke leverancier aan balletgezelschappen, is nog een stap in de goede richting. Oprichter van Ballet Black, Cassa Pancho, noemt de komst van de nieuwe dansschoenen ‘een historisch moment in Britse balletgeschiedenis’.

Meer over