NieuwsDavid Geffen Hall

Eindelijk renovatie voor de David Geffen Hall in New York

Al sinds de opening in 1962 wordt de zaal bekritiseerd om haar akoestiek.

De David Geffen Hall in New York. Beeld Hollandse Hoogte / The New York Times Syndication
De David Geffen Hall in New York.Beeld Hollandse Hoogte / The New York Times Syndication

De David Geffen Hall, de concertzaal in het cultuurcomplex Lincoln Center in New York en de thuisbasis van Jaap van Zwedens New York Philharmonic, wordt eindelijk gerenoveerd. Na jaren van plannen die werden aangekondigd en ingetrokken maakte de directie maandag een nieuw plan bekend om de zaal nu echt een betere akoestiek en een intiemere sfeer te verlenen. Al sinds de opening in 1962 wordt de zaal (die toen nog Philharmonic Hall heette) bekritiseerd om zijn akoestiek.

Aan die renovatie hangt wel een prijskaartje: die zal naar verwachting circa 496 miljoen euro kosten, waarvan 325 miljoen euro al is bijeengebracht. De buitenkant van de zaal, die een eenheid vormt met onder meer het gebouw van de Metropolitan Opera, blijft intact. De verbouw begint in 2022 en moet in maart 2024 voltooid zijn. De renovatie zal in fases worden uitgevoerd om te voorkomen dat de Geffen Hall te lang aaneengesloten dicht zal zijn. Dat was een groot knelpunt in eerdere plannen.

Het geluid van de concertzaal wordt veelal als dof en afstandelijk getypeerd, terwijl het de thuisbasis is van het beroemde New York Philharmonic, een van de toporkesten van de VS. Met Van Zweden als chef-dirigent trad in 2018 ook Deborah Borda als directeur van het orkest aan. Zij zette meteen een dikke streep door de dure renovatieplannen en wilde eerst de financiële huishouding van het orkest op orde krijgen, dat kampte met jarenlange schulden.

Het nieuwe plan heeft als doel de problemen rond de slechte akoestiek en de als kil ervaren atmosfeer op te lossen. Het podium wordt zo’n 3 meter naar voren geschoven om het dichter bij het publiek te brengen. Achter en rond het podium worden nieuwe zitplaatsen gecreëerd. In totaal zal de Geffen Hall ruim 500 stoelen minder krijgen: van de 2.738 stoelen blijven er circa 2.200 over, nog altijd vergelijkbaar met een zaal als de Doelen in Rotterdam (de grootste klassieke concertzaal in Nederland).

Het orkest zal op een getrapt podium plaatsnemen, zodat de percussionisten op de achterste rij net zo zichtbaar zullen zijn als de violisten vooraan. Ook de zichtlijnen worden verbeterd. De muren van de zaal worden opnieuw bekleed, om de akoestiek helderder te maken.

In eerdere plannen moest het New York Philharmonic meer dan twee seizoenen buiten zijn eigen concertzaal spelen. Dat werd als de doodsteek gezien voor een orkest dat grotendeels afhankelijk is van abonnees. Volgens het huidige renovatieplan zal het orkest veel langer in de eigen zaal kunnen doorspelen.

Deborah Borda zei maandag te verwachten dat Jaap van Zweden de nieuwe zaal in maart 2024 zal openen. Daarmee zinspeelde ze volgens The New York Times voor het eerst op het feit dat ze het vijfjarige contract van de maestro – dat officieel in 2023 afloopt – zal verlengen.

Van Zwedens zaal

Vorig jaar werd Jaap van Zweden geïnaugureerd als chef-dirigent bij het New York Philharmonic. Goed concert, maar de akoestiek! ‘Hoe graag het orkest ook het publiek wil omarmen, het is alsof de klank blijft hangen rond het podium.’

Na Mahler, Bernstein en Toscanini voert nu Van Zweden het New York Philharmonic aan. Het interview bij zijn aantreden in 2018.

Meer over