pop

Eindelijk kan Robin Kester live laten horen wat een knap bandgeluid ze nu om zich heen heeft ★★★★☆

De band van Robin Kester kan haar dromerige liedjes alle kanten op laten schieten, van rustige gitaarfolk naar stuwende synthpop.

Robin Kester Beeld Félice Hofhuizen
Robin KesterBeeld Félice Hofhuizen

Haar stem is nog dezelfde: mijmerend en zacht zangerig, naar het voorbeeld van de grote folkvrouwen, Joni Mitchell voorop. Maar Robin Kester heeft na haar eerste ep Peel the Skin uit 2018 iets groots in werking gezet. De Rotterdamse zangeres, gitarist en liedschrijver bouwde een solide bandgeluid om haar tokkelende folkliedjes heen, dat was al te horen op het mini-album This is Not a Democracy van vorig jaar.

Live moesten we door corona even op dat nieuwe werk wachten, maar dat wordt nu bij de voorzichtige heropening van het podiumleven beloond. In TivoliVredenburg staat Kester zaterdag in een luxe uitgelichte Ronda, met een heel knappe band. En die laat het liedwerk van Kester op afroep van kleur verschieten.

Kester heeft samen met Marien Dorleijn van de band Moss een strak muziekplan uitgetekend. Met een droge bas, analoge synths en toetsen, drums en gitaren kunnen haar dromerige folkliedjes met veel finesse worden vertolkt. Maar Kester kan, vooral dankzij de inbreng van de klassieke synthesizers, veel meer muzikale afslagen nemen. Het mysterieuze nummer Remove and Delete bijvoorbeeld wordt gaandeweg steeds bedwelmender, door het stuwende werk van de toetsten naast de gitaren. En het prachtige Empty Head krijgt aan het einde een haast kerkelijke ontlading, waarbij Kesters zuchtende stem wordt verpakt in warme elektronische klankkleuren. Ze kan nummers als haar toptrack Sweat and Fright psychedelisch laten rocken, of de melancholie van de betere eightiespop meegeven: de bassist lijkt soms te denken dat hij in The Cure speelt en A Forest maar weer eens moet aanzetten.

Hierdoor wordt Kesters show meeslepend en bijzonder gevarieerd: het gaat van rustige gitaarfolk naar stuwende synthpop, met hier en daar zelfs een hint naar Tame Impala. Dat belooft heel veel, voor Kesters hopelijk binnenkort te verschijnen, volwaardige debuutalbum.

Robin Kester

Pop

★★★★☆

3/7, TivoliVredenburg, Utrecht.

Meer over