PicsFloortje Smit

Eindelijk een superheldenfilm waarin een vriendschap tussen vrouwen centraal staat. Of is het meer dan dat?

Brie Larson in Captain Marvel. Beeld AP
Brie Larson in Captain Marvel.Beeld AP

Geen voorzichtige eerste kus, geen gezwijmel: een van de opvallende zaken van superheldenfilm Captain Marvel was dat hoofdrolspeelster Carol Denvers nu eens níét in de sterke armen van een knappe man belandde.

Met opzet, vertelde Marvel-filmbaas Kevin Feige deze week in een interview. Wat Denvers vormde was haar relatie met haar beste vriendin Maria, met wie ze samenwoonde en die ze hielp bij de opvoeding van haar kind.

Gewoon, besties.

Of niet? Er zit een scène in Captain Marvel waarop Denvers naar oude foto’s van haar en Maria kijkt. Ze staan gearmd in een bar, ze zitten blij lachend op de bank met Maria’s jonge dochter tussen hen in. En onwillekeurig schoot er een gedachte door me heen: hadden die twee niet gewoon een lesbische relatie?

Na even googelen bleek ik niet de enige. Er was ‘big gay energy’ tussen Maria en Carol meldde meerdere mensen op Twitter. Een journalist speurde naar verdere aanwijzingen in de kostuums (Leren jack! Overalls!). En een blogger met blauw haar en een Captain Marvel-jurk nam een 12-minuten durende, gepassioneerde monoloog op onder de titel ‘definitive proof captain marvel is gay’.

Is dit een kwestie van ‘willen zien’? De roep om een gay superheld klinkt steeds luider, Marvel heeft gezegd dat ze er klaar voor zijn en steeds vaker wordt achteraf door schrijvers of acteurs ‘toegegeven’ dat bepaalde personages - Harry Potters Perkamentus, Star Wars’ Lando - niet heteroseksueel zijn. Wat Captain Marvel betreft, speelt Brie Larson het spelletje plagerig mee door bijvoorbeeld een tekening te twitteren waarin haar personage in de armen ligt van de vermeend biseksuele superheld Valkyrie.

Nu vind ik speculaties achteraf over een personages seksualiteit onzinnig, want dat maakt films niet diverser. Maar waarom vroeg ik het me dan ook af? Omdat het opvallend is als er geen man is die een rol van romantische betekenis speelt in zo’n film. En omdat zo’n intense vriendschap zoals die tussen Carol en Maria er blijkbaar een is die je niet vaak ziet in publieksfilms. Stoere vrouwen - zoals bijvoorbeeld in Alien of The Hunger Games - hebben doorgaans geen vriendinnen. In romantische komedies figureren voornamelijk vriendinnengroepjes die vooral opduiken om tijdens een etentje met witte wijn mannenadvies te geven. In highschoolfilms zijn er kliekjes, en daarin zit altijd minstens een meisje die de hoofdpersoon onderuit probeert te halen. Hoe verfrissend was het dat Greta Gerwig in haar Lady Bird liet zien hoe voor haar tienermeisjeshoofdpersoon de relatie met haar moeder en beste vriendin belangrijker waren dan die met haar vriendjes.

Het zou inderdaad spectaculair zijn als Captain Marvel straks gewoon lesbisch blijkt in haar volgende film (Avengers: Endgame). Maar de verbeelding van zo’n platonische, vriendschapsrelatie, die belangrijker is dan een relatie met een man, is eigenlijk ook behoorlijk revolutionair.

Meer over