Eigenzinnig, maar onvoldragen

Hans Bouman

Op zoek naar fragmenten van Truman Capotes onvoltooide laatste roman Answered Prayers (1986), ontdekte een Zwitserse uitgever in de archieven van de New York Public Library een reeks vroege verhalen, die de auteur tussen zijn 11de en 19de moet hebben geschreven.

De constatering dat in deze geschriften 'een jong literair genie' aan het werk was, liet niet lang op zich wachten. De publicatie van The Early Stories of Truman Capote, nu in vertaling verschenen als Waar de wereld begint - Vroege verhalen, toont aan dat deze kwalificatie vooral met de wijsheid van nu te rechtvaardigen is.

De veertien verhalen bevatten diverse thema's die Truman Capote later op schitterende wijze zou uitwerken in onder meer Other Voices, Other Rooms, Breakfast at Tiffany's en In Cold Blood: de eenzaamheid van het buitenbeentje, de broeierigheid van het Diepe Zuiden, de fascinatie voor de upper class. Maar veel verhalen zijn half-geslaagde probeersels: eigenzinnig en ambitieus, maar onvoldragen, soms uitgesproken onhandig.

Sterk is de trefzekerheid waarmee de onmiskenbaar getalenteerde aankomende schrijver middelbare vrouwen neerzet en de wijze waarop hij de angst en kwetsbaarheid van kinderen voelbaar maakt. Het portret van de oudere zwarte dame in 'Miss Belle Rankin' is prachtig, net als dat van twee gehuwde vrouwen die fantaseren over de moord op een echtgenoot in 'Verwante zielen'.

De onvoldragenheid van Capotes schrijverschap toont zich in stroeve perspectiefwisselingen, clichématige metaforen en zijn zwak voor sentimentaliteit. Het prachtige 'Dit is voor Jamie', over een eenzaam jongetje dat vriendschap sluit met de hond van een doodziek 'vriendje' dat hij nooit heeft gezien, wordt verknald door een onbeschaamd melodramatische uitsmijter.

Meer verhalen eindigen met een vette knipoog of een breed gebaar, waar ingetogenheid de voorkeur had verdiend. De geschiedenis leert dat Capote dat heel snel zou inzien.

undefined

Meer over