Eigen Nederlandse series op Netflix of HBO? Voorlopig nog een utopie

Hoe meer Nederlanders zich aanmelden, hoe groter de kans is dat Netflix ook eigen producties voor de Nederlandse markt gaat maken. Dat liet één van de topmannen van het streamingbedrijf gisteren weten in Bussum. Een opzichtige marketingtruc of een mooi vooruitzicht voor serieliefhebbers?

Thijs van Soest
null Beeld epa
Beeld epa

Christopher Libertelli van Netflix liet tijdens het jubileumcongres van het Commissariaat voor de Media - de waakhond bestaat 25 jaar - weten dat het bedrijf 'open staat' voor het maken van Nederlandse series. Maar, voegde hij toe, 'kleine markten zijn een grotere uitdaging'. Libertelli zei ook dat inmiddels 'enige honderdduizenden' Nederlanders een abonnement hebben op de on-demand-streamingdienst. Ze kunnen voornamelijk kiezen uit Amerikaanse producties; het Nederlandse aanbod bestaat voornamelijk uit cabaretshows en wat films. Voor het eventueel maken van eigen content, mogen Nederlandse producenten zich bij Libertelli melden, zei hij tijdens het congres.

House of Cards
Het Amerikaanse Netflix heeft wereldwijd ruim 40 miljoen abonnees , biedt honderden films en series voor een vast bedrag, maar is vooral bekend van de eigen producties zoals House of Cards, Orange is The New Black en binnenkort Fargo - een nieuwe serie op basis van de filmhit uit de jaren '90.

Die series zijn alleen te zien via Netflix; voor het eerst kwam een niet-traditionele media-aanbieder met eigen content. Het werd een mediarevolutie genoemd. Inmiddels heeft Netflix inderdaad een trend gezet: grote internetbedrijven als Yahoo en Amazon steken ook veel geld in het maken van eigen tv-series. Een miljoen dollar per aflevering is geen uitzondering; de bedrijven denken het geld terug te verdienen door zoveel mogelijk abonnees binnen te harken voor de eigen diensten. Libertelli liet weten niet wakker te liggen van de concurrentie: 'Er is veel vraag naar meeslepende dramaseries.'

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa

Noorwegen
Netflix is inmiddels in tientallen actief. In sommige landen werkt het al aan eigen content, zoals in Noorwegen. Daar maakte het samen met de publieke omroep de serie Lillyhammer, met in de hoofdrol Steven Van Zandt, bekend van de HBO-hit The Sopranos. De coproductie bleek een internationaal succes; het derde seizoen is in de maak. Een slimme zet van de Noren, vindt staatssecretaris Sander Dekker (Media), ook aanwezig op het congres in Bussum. 'De Noorse taal en cultuur staan dankzij de ruime verspreiding van Netflix internationaal in de schijnwerpers', zei Dekker in zijn toespraak.

Een Nederlandse Lillyhammer is echter nog niet vanzelfsprekend, liet de voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) weten na Dekkers toespraak. 'Ik moet nog zien of Netflix consequent de lijn van lokale coproducties doorzet in kleine taalgebieden. Volgens mij was Lillyhammer slimme marketing van Netflix om hun eigen platform in Noorwegen te promoten'. Daarbij vindt Hagoort (NPO-voorzitter, red.) dat de NPO Nederlandse content moet maken die 'vanuit de markt niet vanzelf tot stand komt'.

NLziet
De NPO komt in de loop van dit jaar ook met een eigen platform waarbij tegen betaling series en documentaires te streamen zijn: NPO Plus. Deze dienst wordt op zijn beurt weer opgenomen in NLziet, een gecombineerd aanbod van de programma's van RTL, SBS en de NPO, om zo ook online de strijd met Netflix aan te kunnen gaan. De dienst gaat in mei of juni van start, maar is vanaf dat moment nog niet op smartphones en tablets te gebruiken. Wel zijn op deze manier oude en nieuwe seizoenen van talloze series te bekijken.

HBO-series
HBO, de oermoeder van de kwaliteitsserie, is inmiddels twee jaar actief in Nederland met eigen betaalkanalen en een streamingdienst onder de noemer HBO Go. Het bedrijf moet het nog altijd vooral hebben van Amerikaans product. Net als Netflix nu beloofde HBO bij de start in 2012 dat het op termijn ook aan Nederlandse series zou gaan werken, maar een woordvoerder laat weten dat dit nog niet het geval is. 'Het is op dit moment nog te vroeg om te zeggen of en wanneer we eigen content voor Nederland zullen uitbrengen.' Volgens de woordvoerder wordt er wel in Europees verband gewerkt aan HBO-series: 'Het mede door HBO Nederland uitgebrachte Burning Bush - over de Praagse Lente - is daar een mooi voorbeeld van.'

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over