Ego-epos van Carrère biedt rijkdom aan kennis over bijbelverhalen

Emmanuel Carrère wilde zijn ziel aan de duivel verkopen, maar die wilde 'm niet hebben.

Pieter van den Blink

Ergens in Het koninkrijk, dit grote ego-epos, vindt de lezer deze sneue verklaring voor hoe het eigenlijk kwam dat er op een dag voor de schrijver 'niks anders op zat dat mijn ziel gratis aan de Heer aan te bieden'. Hij verkeerde in een crisis, het was de dood of de gladiolen. Drie jaar later was het zijn literair agent François Samuelson (een man met een nogal duivelse reputatie, maar die ironie ontgaat Carrère) die hem de kerk weer uit leidde door een onderwerp voor een nieuw boek te suggereren dat hem van zijn writer's block verloste. Carrère keerde het altaar de rug toe en holde terug naar zijn schrijftafel.

Als hij 25 jaar en een huwelijk later zijn aantekeningen uit die tijd terugleest, slaat hij de theologie over en zoekt uitsluitend naar wat hij destijds over zichzelf heeft geschreven. Noem het een satanische omkering van de christelijke opdracht: hij is geen werktuig in handen van Jezus maar gebruikt Jezus als het zijne.

undefined

Scherp

Je hoopt met een boek als dit op werkelijk gevaar. Zullen je eigen ankers los worden gewoeld, of je nu gelovig bent of juist niet? Dat hoop je met elk boek dat je open slaat en iedere schrijver zou de ambitie moeten hebben om gevaar teweeg te brengen in het hoofd van de lezer, maar bij een boek over het 'innerlijk koninkrijk' van geweten en gemoedsrust geldt dat des te meer.

In het begin van het boek is Carrères zelfonderzoek sterk, omdat hij scherp is over zijn eigen wel of niet geloven. Maar vanaf het tweede deel zegt hij het 'niet zo belangrijk' te vinden om op alle slakken zout te leggen, een houding die hij ook aannam in het interview in Sir Edmund vorige week. Vanaf dat punt heeft het boek andere merites maar niet die van het gevaarlijk denken. Dit boek zal niemand de kerk in of uit krijgen. Maar het biedt een vorstelijke rijkdom aan kennis over de verhalen uit de Bijbel. Lezend over de zieleroerselen van Carrère krijg je een complete cursus christelijke geloofsgeschiedenis binnen. Het raadselachtige is dat je daardoor uiteindelijk toch blijft zitten met de vraag wie nu, Carrère of de Heer, het werktuig is in handen van de ander.

undefined

Emmanuel Carrère Beeld EPA
Emmanuel CarrèreBeeld EPA

Bestsellerauteur

Honderdduizenden Fransen rennen naar de boekhandel voor zijn boeken. Een gesprek met Emmanuel Carrère, die autobiografie, non-fictie en essay op onweerstaanbare wijze combineert.

Meer over