BOEKENEetbare natuur

Eetbare natuur is een pleidooi voor landbouw die de relatie met natuur en boer herstelt

null Beeld

Eten is meer dan je buik vullen, schrijft Michiel Korthals in Eetbare natuur. Door onze voeding gaan we relaties aan met anderen (tafelgenoten, boeren), het milieu, de dieren en het landschap. Tenminste: als het goed is. Dat is het nu niet, aldus Korthals, emeritus hoogleraar filosofie aan de Wageningen Universiteit. Ons op efficiëntie en winst gerichte voedselsysteem heeft die relaties verstoord. Consumenten zijn gedegradeerd tot ‘magen met een pinpas’, de natuur wordt vernield, boeren zijn ‘slaven van het systeem’. De fixatie op gezond in plaats van goed eten verergert dit alleen maar. Het maakt gezondheidsfreaks van ons en zadelt mensen op met een schaamtegevoel als ze zondigen.

Korthals houdt een pleidooi voor landbouw die de ketens korter maakt en relaties herstelt, zoals gemeenschapslandbouw (herenboeren, groenteabonnementen), voedselbossen en stadslandbouw. Zo ontstaat een nieuwe groep ‘proconsumenten’ of ‘conproducenten’: afnemers die een directe band hebben met de boer. Nieuwe marktvormen die daaruit voortkomen kunnen de landbouw veranderen. Daar zijn niet alleen ‘prosecco nippende grachtengordelbewoners mee bezig’, sneert Korthals. Maar juist ook ‘gewortelde plattelanders, omgeturnde boeren en enthousiaste nieuwkomers’.

Michiel Korthals: Eetbare natuur. Noordboek; € 14,90.

Meer over