Eerwraak geknipt uit film over cultuurverschillen

De Oscarwinnaars Harvey en Bob Weinstein hebben in de speelfilm Crossing Over een scène over eerwraak laten schrappen. De producenten namen dit besluit op aandringen van de National Iranian American Council (NIAC), een belangenorganisatie van Iraanse Amerikanen....

Ronald Ockhuysen

Crossing Over, met in de hoofdrollen Harrison Ford, Ashley Judd en Sean Penn, speelt zich af in Los Angeles. De film gaat over de culturele verschillen in de stad. In de verwijderde scène vermoordt een Iraanse man zijn zuster. Dat doet hij omdat de vrouw een relatie heeft met een man van Latijns-Amerikaanse afkomst.

De ingreep in de inhoud van de film is het gevolg van een lobby van de NIAC. De belangenorganisatie werd op de scène gewezen door een acteur van Iraanse afkomst, die het scenario van Crossing Over had gelezen.

Volgens de NIAC is de eerwraak-scène ‘onrealistisch’ en ‘beledigend’. NIAC-afgevaardigen hebben regisseur Wayne Kramer en andere medewerkers van de film tijdens buitenopnamen in Los Angeles aangesproken op de inhoud. Zij drongen erop aan de gewraakte scène te schrappen.

‘Eerwraak wordt in sommige culturen in het Midden-Oosten geaccepteerd, maar niet in de Iraanse cultuur’, zegt NIAC-vooriztter Trita Parsi in de Engelse krant The Guardian. ‘Ze komen soms wel voor, in de achtergebleven gebieden van het land. Er zijn hoe dan ook geen voorbeelden bekend van eerwraak-moorden door Iraniërs in Amerika.’

Een woordvoerder van de Weinstein Company stelde in een verklaring dat de filmmakers grote waarde hechten aan de vrijheid van meningsuiting. Maar het filmbedrijf zegt eveneens te hechten aan ‘het belang van een constructieve dialoog tussen artiesten en de gemeenschappen die zij in hun werk neerzetten’.

Meer over