Eerste stuntman van Nederland Hammy de Beukelaer overleden (1930-2018)

Zijn naam figureerde decennialang op de aftiteling van honderden bioscoopfilms en televisieseries: Hammy de Beukelaer. Een rauwe Amsterdammer die de Nederlandse filmhistorie is ingegaan als de eerste echte stuntman van Nederland. Vrijdag overleed De Beukelaer, na een kort ziekbed, op 87-jarige leeftijd.

Stuntkussen. Beeld Printscreen YouTube
Stuntkussen.Beeld Printscreen YouTube

De Beukelaer leverde daarmee misschien wel het ultieme bewijs dat je ondanks 40 jaar aan vechtpartijen, doodsprongen en wilde achtervolgingen nog best oud kan worden. Dat is vooral te danken geweest aan het feit dat De Beukelaer wel een groot gespierd lijf had, maar geen groot ego. De voormalig kroegbaas was meer van aanpakken. Zo ontstond in 1956 zijn eigen stuntteam. Wat circusartiesten en dappere acteurs tot dan toe in Nederlandse films vertoonden, kon De Beukelaer ook wel. Professioneel gedaan, met de nodige bluf, maar zonder onnodige overmoed.

Floris

Zijn eerste succesje boekte hij als stuntdubbel van Hollywoodster Van Johnson in het oorlogsdrama The Last Blitzkrieg. Een begrip werd De Beukelaer vooral dankzij zijn werkzaamheden in de legendarische televisieserie Floris van Paul Verhoeven, met hoofdrolspeler Rutger Hauer. Die werkzaamheden behelsden wel veel meer dan alleen stuntwerk. De Beukelaer was ook de verantwoordelijke man voor de paarden, hielp mee als opnameleider en locatiescout en speelde zelfs een rolletje in de populaire reeks, als bombardier.

Toch staat vooral één scène uit de serie bij velen in het geheugen gegrift. De molenscène in Floris en de vrijbrief (1969). Als Floris en Sindala met behulp van veel meel en deeg het gevecht weten te winnen van de slechteriken en deze voor straf één voor één aan de wieken van de molen worden vastgebonden en over de kop gaan. Een geweldige stunt van De Beukelaer en zijn mannen die deed denken aan het waagstuk van filmdiva Annie Bos in Maurits Bingers zwijgende drama Het Geheim van Delft uit 1917.

Stuntteam Hammy de Beukelaer laat tijdens het NFF 2016 enkele stunts zien op het Neude. Beeld anp
Stuntteam Hammy de Beukelaer laat tijdens het NFF 2016 enkele stunts zien op het Neude.Beeld anp

Acteren

Verhoeven was zo tevreden met De Beukelaer dat hij hem later ook zou uitkiezen voor een van de hoofdrollen in zijn korte film De Worstelaar. Maar tijdens de eerste draaidag in de sportschool werd De Beukelaer plots geveld door spit. Een woordenwisseling tussen Verhoeven en De Beukelaer volgde, De Beukelaer liep boos weg en de gevierde regisseur opteerde uiteindelijk voor John Bluming in de rol van bedrogen worstelaar.

Toch zou De Beukelaer een paar jaar later nog wel in een acterende rol te zien zijn: hij vertolkte Gerard Kokkerneel in de spannende jeugdserie Q & Q. Een voetnoot uiteraard vergeleken met de vele producties waarbij hij nog als stuntman en stunt-coördinator betrokken zou zijn, totdat hij op 63-jarige leeftijd zijn team overdroeg aan zijn zoon Willem, eveneens een bekende stuntman en stuntcoördinator. Bij zijn afscheid reed De Beukelaer als stunt nog even het water in.

Stuntteam

De afgelopen jaren werkte het stuntteam - dat altijd de naam van oprichter Hammy de Beukelaer heeft behouden - aan honderden nationale en internationale producties, waaronder de eerder deze week voor acht Oscars genomineerde oorlogsspektakelfilm Dunkirk van Christopher Nolan. Zelf kreeg De Beukelaers stuntteam tien jaar geleden de speciale juryprijs tijdens het Gouden Kalverengala.

Een onderscheiding die, net als zijn filmwerk en stuntteam, de naam van De Beukelaer ongetwijfeld zal laten voortleven. Of zoals regisseur Dick Maas, die een paar keer met de overleden stunticoon samenwerkte, vrijdag op sociale media opmerkte: 'Stuntmannen mogen niet dood.'

Stuntteam Hammy de Beukelaer laat tijdens het NFF 2016 enkele stunts zien op het Neude. Beeld anp
Stuntteam Hammy de Beukelaer laat tijdens het NFF 2016 enkele stunts zien op het Neude.Beeld anp
Meer over