NieuwsBeeldprijs

Eerste Robby Müller Award, vernoemd naar wereldvermaarde Nederlandse cameraman, naar Diego García

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de Netherlands Society of Cinematographers (NSC) hebben de eerste Robby Müller Award bekendgemaakt. Hij gaat naar de Mexicaanse cameraman Diego García.

Mark Moorman
De film Wildlife, met camerawerk van Diego García Beeld filmbeeld
De film Wildlife, met camerawerk van Diego GarcíaBeeld filmbeeld

De prijs is genoemd naar de wereldvermaarde Nederlandse cameraman (1940 - 2018), die werkte met regisseurs als Wim Wenders, Jim Jarmusch, Lars von Trier en Steve McQueen. De jaarlijkse prijs gaat naar een ‘beeldmaker’ (cameraman, filmmaker of videokunstenaar) die een ‘eigenzinnige, overtuigende en emotioneel sterke beeldtaal’ heeft gecreëerd.

De eerste Robby Müller Award gaat naar de Mexicaanse cameraman Diego García, die samenwerkte met filmmakers als Apichatpong Weerasethakul en Carlos Reygadas. García zal tijdens het komende Rotterdamse filmfestival een masterclass geven. Andrea Müller-Schirmer, de weduwe van Robby Müller, verklaarde namens de jury dat García een beeldtaal die ‘geloofwaardig, overtuigend en ongekunsteld‘ is hanteert. Ze ziet ook overeenkomsten met het werk van haar echtgenoot: ‘Beiden vertellen verhalen met behulp van de poëzie van het licht.‘

De prijs bestaat uit een print van een van Müllers polaroidfoto’s. Tijdens een festival is een overzicht van dit minder bekende onderdeel van zijn oeuvre te zien. Daarnaast wordt de door Müller geschoten filmklassieker Repo Man van Alex Cox vertoond.

Het 49ste Rotterdamse festival vindt plaats van 22 januari tot en met 2 februari.

Meer over