Eerste Amsterdam Woods geslaagd

De hoofdstad barst van de festivals, maar zo een als Amsterdam Woods was er gek genoeg nog niet. Dit kleine, onderscheidende festival zonder nachtprogrammering en pillen móét volgend jaar een vervolg krijgen.

Bijzonder plekje in het Amsterdamse Bos waar je vinyl kunt draaien. Beeld Renate Beense
Bijzonder plekje in het Amsterdamse Bos waar je vinyl kunt draaien.Beeld Renate Beense

Altijd weer veel groter dan je denkt, dat Amsterdamse Bos, waar New Yorks Central Park driemaal in past. De paadjes kronkelen, gaan steeds meer op elkaar lijken en overal kom je fietsers tegen die óók op zoek zijn naar de 'radartoren'.

Daar ligt het dan: het knusse terrein van Amsterdam Woods, verse loot aan de wijdvertakte festivalboom van de hoofdstad, een soort Down The Rabbit Hole of Into The Great Wide Open, maar dan nog veel kleiner, met het gevoel van De Parade.

Amsterdam barst van de festivals, maar een festival als Amsterdam Woods was er gek genoeg nog niet, terwijl het de naar verluidt door 'hipsters' veroverde stad ongeveer op het lijf lijkt geschreven.

Het programma: overwegend gitaarbandjes (grootste namen: I Am Kloot en op zondag Villagers en The Veils). Geen hiphop, weinig elektronica (met vrijdagheadliner Weval als uitzondering). Het publiek: overwegend 30-plus en tamelijk 'hip', maar bovenal ontspannen en vriendelijk. En nu eens zónder kinderen; de minimale leeftijd is 18 jaar. Ook wel eens fijn, eerlijk gezegd.

null Beeld Renate Beense
Beeld Renate Beense

De opkomst? De vrijdagavond werd door veel bezitters van weekendtickets overgeslagen ('er was geen hond', zegt de frietenbakker), maar op de hoogzomerse zaterdag stroomt het terreintje vol met ongeveer tweeduizend mensen en is het beregezellig onder de radartoren.

Hoofdpodium 'Grote Eik' is in een tent. Dat was tijdens deze eerste editie wel jammer, gezien de vele zonuren. Op zaterdag stelt Alamo Race Track een beetje teleur; ze kunnen beter. De 'Amsterdamse Arctic Monkeys', Palio SuperSpeed Donkey, maken wél veel vrienden met hun puntige songs. Net als 'good old' I Am Kloot, dat zijn festivalzomer afsluit met een prachtig, intens optreden.

Pittoresk is het tweede podium 'Onder De Sterren'. Groene twijgen hangen voor het podium, eettentjes omringen de knusse zandvlakte. En dan heb je nog 'Spruit', het piepkleine talentpodium, waar je zomaar een sterke gitaarband als de Moss-afsplitsing Klangstof kunt ontdekken.

Kleine indiefestivals met de bekende waaier van biologische hamburgers, meelwormburgers, sapjes, gefrituurde sprinkhanen, speciaalbieren en wijnbar; ze zijn de laatste jaren flink in aantal toegenomen. Wat maakt Amsterdam Woods anders?

null Beeld Renate Beense
Beeld Renate Beense

Onderscheidend

Halverwege het terrein staat een à la carte restaurant, Rijsel, waar je 'chou farci met coulommiers, uienconfit, hazelnoot en shiitake' kunt eten. Bijzonder, net als het beschutte plekje in het bos waar je vinylplaten kunt draaien en een dansfeestje ontstaat als bij iemand thuis.

Daarnaast onderscheidt Amsterdam Woods zich met film, in samenwerking met de Melkweg en IDFA. In de 'Grote Eik' worden films vertoond over artiesten die op het festival spelen en na afloop van de voorstelling aanschuiven voor een podiuminterview: Kovacs op vrijdag, Fink op zondag. Op zaterdag is er na afloop van Cobain: Montage Of Heck een gesprek met de Nederlander Hisko Hulsing, die animaties voor de documentaire maakte en vertelt hoe de perfectionistische regisseur Brett Morgen hem bijkans over de kling joeg: 'Zo hard wil ik nooit meer werken.'

Om half elf is het programma ten einde. Geen nachtprogramma, geen pillen, gewoon naar de camping of naar de fietsen. Boven de weide in het Amsterdamse Bos beschijnt de volle maan de prachtigste formaties nachtelijke schapenwolkjes en weet je het zeker: dit festival kan er nog prima bij.

Meer over