'Eerlijk gezegd repeteer ik hier voor VS-tournee'

ANTWERPEN - Prince, zoals we de popster de laatste jaren weer mogen noemen, is in Europa.

Prince tijdens zijn optreden in Antwerpen, 8 november 2010 © EPA Beeld
Prince tijdens zijn optreden in Antwerpen, 8 november 2010 © EPA

Prince verbleef een paar dagen in Brussel, waar hij dit weekeinde voor zevenhonderd mensen een nachtelijk verrassingsoptreden verzorgde. Maandag speelde hij in een volgepakt Sportpaleis in Antwerpen, en volgende week donderdag geeft hij een concert in het Arnhemse Gelredome. Zondag gaf hij ineens blijk een enkel interview te willen doen met de Nederlandse pers.

De Volkskrant werd uitgenodigd in het Sportpaleis, zonder dat er iets van een tijdstip gegeven was. Ergens tussen drie uur en half negen. Het beloofde half uur werd teruggedraaid tot tien minuten. Maar wanneer Prince maandagavond tegen half zeven het sein geeft er klaar voor te zijn, de mobiele telefoon wordt ingeleverd en de verslaggever alleen met pen en notitieblok door de artiest zelf zijn knus ingerichte kleedkamer binnen wordt geleid, is er van enige tijdsdruk geen sprake meer.

Hij draagt een lange zwarte jas, een zijdeachtige zwart-witte broek en een zwart mutsje en neemt plaats op een fluweel bekleed bankje met een akoestische gitaar binnen handbereik.
Geurkaarsjes doen hun werk, op de achtergrond klinkt Joni Mitchell.

De laatste keer dat u in het nieuws was, afgelopen zomer, verklaarde u het internet dood. Terwijl u als een van de eersten artiesten de mogelijkheden omarmde van het net om via het net uw muziek te verkopen. Hoezo dit nieuwe inzicht?
'Ach, die uitspraak 'Internet is dood' moet je niet zo letterlijk nemen. Ook ik gebruik het net zelf ook om informatie te krijgen. Alleen niet meer om muziek te verspreiden. Alle muziek is dankzij internet toegankelijk, je hoeft nergens moeite voor te doen, alles is voor niks en niemand geeft muziek op internet nog enige waarde. Ik verlang nog weleens terug naar de tijd dat je maanden op zoek ging naar een bootleg van iemand omdat daar waar een nieuw liedje op stond. Weet je hoe ik internet zie? A Ik zie internet als een feestje waar iedereen precies dezelfde kleren aan heeft draagt. Het avontuur ligt elders.'

Lees het hele interview met Prince vandaag in de Volkskrant.

Meer over