Top & FlopEenVandaag en NOS

EenVandaag durft politiek ernstig te brengen en boeren intimideren met succes de NOS

Wat er goed was en wat minder deze mediaweek. EenVandaag neemt afscheid van de poppetjes en boeren intimideren met succes de NOS

Top

null Beeld

We moeten het minder over de poppetjes hebben en meer over de inhoud. Menig journalist zal dit cliché vroom onderschrijven, maar wie brengt het in de praktijk? Nou, in elk geval de redactie van EenVandaag. Dat programma liet zijn vaste opiniepanel van tienduizenden deelnemers voor het eerst geen ‘politicus van het jaar’ meer kiezen maar een politieke prestatie van het jaar. En dus kwam niet het populairste kopstuk de prijs ophalen, maar twee noest werkende parlementariërs, luizen in de pels Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP). Zij bleven en blijven spitten in het toeslagenschandaal bij de Belastingdienst, waar een nog onbekend aantal mensen onterecht als fraudeur is aangemerkt en enorme bedragen heeft moeten terugbetalen. Levens zijn verwoest.

Een drama, waardoor het gesprek niet ging over wie een politiek spel het handigst had gespeeld. Presentatrice Suzanne Bosman vroeg aan de winnaars of ze hen wel mocht feliciteren. Omtzigt en Leijten deelden gracieus de eer met gedupeerden, een klokkenluider, een advocaat en journalisten van Trouw en RTL Nieuws en vertelden daarna vooral over de zaak zelf. Politiek mag weer ernstig zijn, hoop je bijna.

Tip in dat kader voor volgend jaar: die items van politiek duider Joost Vullings ook nog even bijvijlen, die nu soms detoneren als relicten uit olijker tijden.

Kustaw Bessems

Flop

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het begint een akelig bekend beeld te worden: hoofdredacteur Marcel Gelauff die staand naast de grijze betonkolos van de NOS een groep gefrustreerde burgers te woord staat. Eerder schreeuwden de gele hesjes terwijl ze gefilmd werden dat ze nooit aandacht kregen.

Woensdag klaagden de boeren, niet over de hoeveelheid publiciteit, maar over de manier waarop ze in al die items werden neergezet. Alsof het militairen waren die een coupe pleegden, eisten de boeren zendtijd om hun kant van het verhaal te vertellen. Ongefilterd, want persvrijheid is alleen leuk als je geen tegenspraak krijgt.

Marcel Gelauff bleef in beide gevallen bewonderenswaardig kalm. ‘Dat doen we dus niet’, zei hij tegen de boeren die NPO 1 wilden kapen. ‘Dat doen we met niemand.’ Daarna werd het gesprek in het gebouw van de NOS vervolgd.

Niet veel later, het journaal van twee uur ’s middags was net bezig, schakelde de NOS live over naar het door boeren bezette Mediapark buiten de deur. Drie boeren spraken minutenlang over de manier waarop ze verkeerd werden afgeschilderd in de media. Intimidatie geslaagd.

Zo liet de NOS zich in een houdgreep nemen. De boeren sloten geheel in autoritaire stijl af met: ‘Geen vragen.’

Haro Kraak

Correctie: In een eerdere versie van dit stuk werd beweerd dat Marcel Gelauff, hoofdredacteur van de NOS, een gesprek met de protesterende boeren ‘op de redactie’ vervolgde. Het gesprek vond volgens Gelauff niet op de redactie plaats maar in ‘een klein kamertje naast de ingang van ons gebouw’.

Meer over