Eendimensionale personages lijken wel toneelrobots in De man van je leven

Voor de pauze razen de acteurs door Arthur Japins tekst alsof hun leven ervan afhangt, daarna slaat de ernst toe. Dat wringt. Liz Snoijink geeft met haar goede timing en dictie dit stuk vol liefde en wraak nog enige allure.

null Beeld .
Beeld .

Ervan uitgaande dat vooral vrouwen Athur Japins romans lezen, is het niet zo verwonderlijk dat de zaal bij zijn toneelstuk De man van je leven voor minstens 80 procent uit vrouwen bestaat.

Zij zien twee vrouwen die een beetje kibbelen om één man. In dit geval is dat Marius (Porgy Franssen), die op het punt staat weduwnaar te worden. Althans: zijn vrouw Mathilde (Liz Snoijink) is ernstig ziek en bereidt zich voor op de dood. Uit intense liefde voor haar man wil ze hem verzorgd achterlaten. Via internet zoekt ze een nieuwe vrouw voor hem: Iris (Susan Visser).

Wat nobel lijkt, blijkt bij nader inzien een vorm van wederzijds bedrog, met nogal wat verwarring en misverstanden over en weer. 'Komedie vol liefde en wraak' wordt De man van je leven genoemd. Vol verveling ook, zou je daaraan kunnen toevoegen, en qua inhoud flinterdun en nogal oppervlakkig.

Arthur Japin bewerkte zijn roman uit 2013 zelf voor het toneel, Gijs de Lange deed de regie, en die onderscheidt zich vooral door een hoog tempo. Voor de pauze razen de acteurs door de tekst alsof hun leven ervan afhangt. Daarna slaat de ernst toe en gaat het over afscheid nemen en de naderende dood. Dat wringt enorm. En al die tijd vraag je je af waarom die vrouwen zo gek zijn op Marius, een wat sullige man met een ambivalent karakter die voortdurend gedichten van De Tachtigers citeert.

Porgy Franssen en Susan Visser zijn eendimensionale personages, zonder enige verdieping - ze lijken wel toneelrobots. Liz Snoijink is verreweg de beste met haar timing, mimiek en dictie. Uitstekend actrice, die dit toneelstuk vol liefde en wraak nog enige allure geeft.

De man van je leven

Theater (**)
van Arthur Japin door De Theater Alliantie, regie Gijs de Lange.
25/10, DeLaMar Theater, Amsterdam. Tournee.

Meer over