ColumnOnno Kleyn

Een zoen van de meester: een 9 voor deze champagne

null Beeld Onno Kleyn
Beeld Onno Kleyn

Het zijn echt niet alleen de grote huizen die champagne maken. Honderden kleintjes maken ook heel fijne feestelijke wijn.

Champagne, dat is feest, dat is bling, mooie mensen en succes. Oud en nieuw geld, eerbiedwaardigheid en voze reldeldel tegelijk. Champagnehuizen voeden die droom met brochures, websites en cadeauverpakkingen en wij slurpen de waan op, laten hem bruisen tot we ons chagrijn kwijt zijn en ons welbehagen twinkelt als de sterren aan de alpenhemel.

Maar het zijn niet alleen de Grandes Maisons die champagne maken. Er bestaan vele honderden kleine familiebedrijfjes die aan de weg timmeren. Maison Tixier is er zo eentje. Hun website is fraai, maar verder houdt het op. De pakweg vijftigduizend flessen die Julien en zijn vader Patrick elk jaar maken komen uit de kelder achter het onopvallende huis in Chigny-les-Roses. Als er geen oud bordje met hun naam hing, had je er geen wijnmakerij vermoed. Maar dan hun Carte Perle Brut. De ‘huiswijn’. Gemaakt van de standaarddruiven uit hun premier-cruwijngaarden, pinot meunier, chardonnay en pinot noir. Die heeft alles wat champagne tot champagne maakt, de diepe geur van brioche en bewaarfruit, van citrus en droogbloemen, van honing zelfs, ook al is hij droog. Zó moet het nou.

Champagne Tixier Carte Perle Brut Premier Cru

Bubbelsenmeer.nl, € 33,85

Prijs/kwaliteit 9-

null Beeld
Meer over