omslag

Een woeste kus of een koffiedate: de Nederlandse lezers van Kathy Page hebben het omslag voor het kiezen

Omslagontwerp Irwan Droog. Schilderij: Love on the Road (2011), Ron Hicks.
 Beeld Cossee, Studio V
Omslagontwerp Irwan Droog. Schilderij: Love on the Road (2011), Ron Hicks.Beeld Cossee, Studio V

Twee omslagen, voor twee soorten lezers.

Wat gaat het worden: een woeste kus op de openbare weg of een leuke koffiedate? Bij de roman Al onze jaren van Kathy Page kan de lezer kiezen. Bij wijze van experiment liet uitgeverij Cossee het stofomslag dubbelzijdig bedrukken: op de ene kant een foto van koffiedrinkende millennials, op de keerzijde een romantisch schilderij met een hartstochtelijk stel.

Omslagontwerp Irwan Droog. Foto South-agency. Beeld Cossee, Studio V
Omslagontwerp Irwan Droog. Foto South-agency.Beeld Cossee, Studio V

Over die combinatie is nagedacht, zegt uitgever Eva Cossée: ‘Al onze jaren beschrijft een lang huwelijk in Engeland, van de eerste kus tot de eerste verschijnselen van dementie. Met deze vertaling van Kathy Page willen we de trouwe lezers van onze auteur Jane Gardam een nieuwe, net zo goede auteur bieden. Maar we hopen ook nieuwe en jonge lezers te bereiken, vandaar de twee omslagen. Op beide versies staat achterop een miniatuur van het alternatief, met een pijltje erbij: zie binnenzijde.’

Omslagontwerp Gordon Robertson, 2018. Beeld Biblioasis
Omslagontwerp Gordon Robertson, 2018.Beeld Biblioasis

Ook de typografie verschilt. Voor de minnaars is de sierlijke Poetica gebruikt, een letter die Cossee ook gebruikte op Een trouwe vrouw en andere romans van Gardam. De letter bij het terrastafereel is moderner: de schreefloze Scala van letterontwerper Martin Majoor. Of het experiment een vervolg krijgt, kan de uitgever nog niet zeggen, al pakt het volgens Cossée goed uit in de boekwinkels, waar het dubbele omslag om en om in de etalage ligt.

Ook wie de roman in het Engels wil lezen, kan kiezen. Dear Evelyn, zoals het liefdesrelaas over de doortastende Evelyn en haar gevoelige Harry oorspronkelijk heet, verscheen in 2018 bij de Canadese uitgeverij Biblioasis. Op het omslag zette ontwerper Gordon Robertson een reddingsboei en een lege horizon – een beeld dat alle opties openhoudt.

Omslagontwerp Ronaldo Alves, 2008. Beeld And Other Stories
Omslagontwerp Ronaldo Alves, 2008.Beeld And Other Stories

Ronaldo Alves’ omslagontwerp voor de Engelse uitgeverij And Other Stories is dwingender. De uitsnede van het vrouwenportret herinnert aan het ambigue mannengezicht op Een klein leven, de bestseller van Hanya Yanagihara. Is ze ontroerd, ontzet, in verrukking? Lezen maar.

Kathy Page: Al onze jaren

Uit het Engels vertaald door Gerda Baardman.

Omslagontwerp Irwan Droog. Schilderij Love on the Road (2011), Ron Hicks. Foto koffiedrinkers South-agency.

Cossee; € 24,99.

Meer over