Een verleden dat niet wil verdwijnen

Het aantal nieuwe studies over de oorlogsjaren is groter dan ooit. Een keuze...

David Barnouw

Geschiedenis van Nederland 1940-1945 – De Canon van de Duitse Bezetting. Walburg Pers; euro 29,95.

Beknopt, fraai geïllustreerd standaardwerk in vijftig korte hoofdstukken.

Benno Benninga

Ondergedoken. Verbum; euro 17,50.Benno Benninga dook met ouders en zus begin 1943 onder bij Ab en Jans de Kloet in Kortenhoef. Ze bleven er twee jaar, maar de harmonie was ver te zoeken.

Jan Blokker jr.

Oorlog in je achtertuin – Verhalen van de Grebbelinie. Waanders; euro 24,95.

Blokker junior (in samenwerking met senior) laat bewoners van steden en dorpen langs de Grebbelinie aan het woord over de meidagen van 1940.

Chris Bohjalian

Het Duitse meisje – Een liefdesgeschiedenis in tijden van oorlog. The House of Books; euro 18,95.In januari 1945 doorkruist een liefdespaar het in puin liggende Duitsland op weg naar de Engelse en Amerikaanse linies. Zal de liefde tussen de Pruisische Anna en de Schot Callum standhouden?

George Bootsma en Ton H.M. van Schaik Twee werelden – een hongerwinter; Utrechtse dagboeken van vader en zoon 1944-1945. Verloren; euro 16,-.Reijer Bootsma fietste naar Veluwe en Achterhoek om aan voedsel te komen en beschreef de moeilijkheden in brieven aan zus Ria.

Paul Bronzwaer

Maastricht en Luik bezet. Verloren; euro 37,-.Proefschrift vergelijkt het verloop van de bezetting in de twee naburige steden: de houding tegenover de Duitsers, de Jodenvervolging (in Maastricht kwam vijftig procent van de Joodse inwoners om, in Luik twintig procent) en de bevrijding.

Wout Buitelaar

Panden die verhalen – Een kleine oorlogsgeschiedenis van de Utrechtse Maliebaan. Matrijs; euro 19,95.

Aan de Maliebaan huisde verzetsvrouw ‘Dr. Max’ (Marie Anne Tellegen) naast de Sicherheitspolizei. Ook de NSB had er haar hoofdkwartier.

Ben Crul en anderen (red.)

Witte Jassen en Bruinhemden. Reality Bites Publishing; euro 19,95

Journalisten van het blad Medisch Contact interviewden artsen over hun werk, dilemma’s en angst in bezettingstijd.

Josje Damsma en Erik Schumacher

Hier woont een NSB’er. Boom; euro 19,90.

Over het dagelijks leven van ‘gewone’ NSB’ers, de reacties van familie, vrienden en buren, en de sfeer in de partij.

Paul Glaser

Tante Roosje – Het oorlogsgeheim van mijn familie. Verbum; euro 17,95.De Joodse danslerares Roosje werd een paar keer verraden. Ze onderging in Auschwitz medische experimenten en ging met SS’ers naar bed. Neef Paul onthult de familiegeheimen.

Esther Göbel

Een hemel zonder vogels – Het aangrijpende levensverhaal van Janny Moffie-Bolle. Balans; euro 18,95.Janny Moffie-Bolle vertelde de schrijfster over wat ze doorstond in vier concentratiekampen, waaronder Auschwitz en Bergen-Belsen.

Hilde Janssen

Schaamte en onschuld – Het verdrongen oorlogsverleden van troostmeisjes in Indonesië. Nieuw Amsterdam; euro 16,95.Journaliste Janssen ging met fotograaf Jan Banning 60 jaar na dato naar de Indonesische vrouwen die als meisje waren gedwongen als prostituee te dienen voor Japanse soldaten. De pijn zit diep.

Liefke Knol

Het babyhuis. Artemis & co; euro 19,95.

Frans Nieuwenhuis

Naar de boeren! Kinderuitzendingen in de Hongerwinter. Ad. Donker; euro 19,50.

Veel jonge kinderen werden tijdens de hongerwinter ondergebracht op het platteland. Liefke Knol sprak met destijds in Babyhuis Prinses Margriet te Groningen clandestien verzorgde baby’s. Frans Nieuwenhuis beschrijft onder meer de barre tocht van de kinderen naar de noordelijke en oostelijke provincies.

Auke Kok

Oorlogsliefde. De Bezige Bij; euro 17,90.

Het verhaal van Corrie den Held, die in 1944 de verrader Anton van der Waals huwde en aanvankelijk niets over zijn rol vermoedde.

Ruth Lavie-Jourgrau

Wortels in de lucht – Een Amsterdamse oorlogswees in Israël. Van Gennep; euro 16,90.Het levensverhaal van de in 1934 in Amsterdam geboren schrijfster. Ze werd aan een onderduikplek geholpen door het Utrechts kindercomité en vestigde zich later in Israël, waar de Holocaust lang taboe was.

Lex Lesgever

Nooit verleden tijd. Boekerij; euro 17,95.Lex Lesgever was in 1940 elf jaar. Hij woonde in de joodse buurt in Amsterdam. Op z’n dertiende moest hij onderduiken. In 1945 was niemand van zijn familie er nog.

Ad van Liempt

Selma – De vrouw die Sobibor overleefde. Verbum; euro 16,95.Jules Schelvis

Ooggetuigen van Sobibor. Ambo; euro 19,95. Selma Wijnberg wist met haar vriend Chaim Engel tijdens de opstand in vernietigingskamp Sobibor te ontsnappen. Jules Schelvis sprak uitgebreid met twaalf andere (van de in totaal enkele honderden) overlevenden.

Ruth Maier

Het leven kon zo mooi zijn – Dagboeken van een Joods meisje 1933-1945. Athenaeum-Polak & Van Gennep; euro27,50.De Weense Ruth Maier vluchtte in 1939 naar Noorwegen. Haar dagboek stopt in 1942, ze was 22 en werd gedeporteerd.

Berthe Meijer

Leven na Anne Frank. De Bezige Bij; euro 18,90.Als meisje van zeven keerde Berthe Meijer met haar jongere zusje terug uit Bergen-Belsen. Haar ouders waren er om het leven gekomen. Het gebeurde bleef haar successen overschaduwen.

Ana Novac

De mooie dagen van mijn jeugd. Signatuur; euro 19,95.De in Transsylvanië geboren Ana Novac wist tijdens haar verblijf in Auschwitz en andere kampen een dagboek bij te houden. In 1970 verscheen een eerdere Nederlandse editie.

Chil Rajchman

Een van de laatsten – Het unieke ooggetuigenverslag van een overlevende van Treblinka. Meulenhoff; euro 18,95.Onmiddellijk na zijn ontsnapping tijdens de opstand in Treblinka schreef Rajchman zijn ervaringen in dat kamp van zich af. Door Ruben Verhasselt vertaald uit het Jiddisch.

Maud van de Reijt

Zestig jaar herrie om twee minuten stilte. Bert Bakker; euro 19,95.Madelon de Keizer & Marije Plomp (red.)

Een open zenuw – Hoe wij ons de Tweede Wereldoorlog herinneren. Bert Bakker; euro 34,95.Kees Kolthoff

Veilige afstand – De geschiedenis van oorlogsherinneringen. Aspekt; euro 16,95.De perceptie van gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog verschuift, en niet alleen doordat herinneringen vervagen. Van de Reijt schrijft de geschiedenis van de herdenking op 4 mei. Een open zenuw bevat 48 bijdragen over het veranderende oorlogsbeeld. En voormalig PvdA-Kamerlid Kolthoff worstelt met de vraag hoe zijn eigen geschiedenis past in ‘de’ geschiedenis.

Tonny van Renterghem

De laatste huzaar. Conserve; euro 24,95.Autobiografie van Tonny van Renterghem, die in mei 1940 in man tegen man gevechten streed tegen Duitse parachutisten. Hij sloot zich daarna aan bij het verzet.

Bennie Vlaskamp

Post uit de vergetelheid. Compaan; euro 19,90.Ansichtkaarten uit de concentratiekampen met goed nieuws, die de gevangenen onder dwang moesten schrijven.

Guy Walters

De jacht op het kwaad. Spectrum; euro 29,99.Na Hitlers nederlaag wisten nazikopstukken als Eichmann en Mengele Europa te ontvluchten met hulp van katholieke priesters. Guy Walters reisde de wereld af om hun verdere lotgevallen te schetsen.

Meer over