Een uniek project: elke week zal de Times een overledene (m/v) eren die eerder over het hoofd werd gezien

Zondag verscheen de necrologie van Silvia Plath, de Amerikaanse dichter, schrijver en essayist, in de New York Times.

Sylvia Plath Beeld null
Sylvia Plath

Plath overleed 55 jaar geleden. Een 'obituary' in de Times had ze echter nooit gehad.

Een omissie, erkent de krant meer dan een halve eeuw later. Naar aanleiding van wereldvrouwendag verscheen dit weekeinde een speciale bijlage met necrologieën van vijftien vrouwen die 'onuitwisbare sporen hebben nagelaten', maar wier overlijden nooit de krant heeft gehaald. Zoals Ida B. Wells (overleden 1931), de zwarte journaliste die over de lynchpartijen in het racistische zuiden van Amerika rapporteerde. Verrassend: ook over de dood van Charlotte Brontë (de schrijfster van Jane Eyre) of de fotografe Diane Arbus (overleden 1971) werd niet bericht.

Overlooked heet het project; een idee van Amisha Padnani, een frisse redacteur bij de afdeling Necrologieën, die zich 'geraakt' voelde door het ontbreken van necrologieën (die in de Angelsaksische wereld een belangrijke plek in kranten innemen) over bijzondere vrouwen en minderheden. Haar idee krijgt een vervolg op de vaste 'obituary'-pagina's van de krant: elke week zal daar een overledene (m/v) worden geëerd die door de Times eerder over het hoofd werd gezien.

Het is een uniek en hartverwarmend project. Hoera voor Padnani!

Maar er spreekt ook koppige arrogantie uit het 'essay' dat William McDonald, chef Dode Mensen bij de Times, schreef. Dat de necrologieën in de Times in ruime meerderheid over witte mannen gaan, zo redeneert hij, komt omdat necrologieën nu eenmaal over het verleden gaan, over de tijd dat vrouwen en minderheden minder kansen kregen. En dat de Times een paar van de weinigen die toch wisten door te breken over het hoofd heeft gezien, heeft volgens hem heel vaak niks met vooroordelen te maken. 'Misschien waren mijn voorgangers of ik niet op de hoogte gesteld van iemands dood.'

En het heeft toch ook iets geks: 'Overlooked no more:' met daarachter de naam van pak 'm beet - Charlotte Brontë. Alsof deze vrouwen überhaupt vergeten zijn, en nu door Meneer De Krant uit de vergetelheid worden gerukt. Terwijl het natuurlijk andersom is: deze vrouwen worden vanwege hun daden herinnerd, ondanks het feit dat de New York Times ze over het hoofd had gezien.

Meer over