RecensieIl piccolo Marat

Een topprestatie van het Hilversums Groot Omroepkoor met ‘Il piccolo Marat’ ★★★★☆

Meeslepend drama en muzikale razernij bij de concertante uitvoering onder leiding van Pietro Rizzo.

Beeld Eduardus Lee

Wie zaterdag een van de gelukkige bezoekers is in het Concertgebouw, mag twee drankjes (geen koffie) mee de zaal in nemen. Er is tijdens de concertante uitvoering van Pietro Mascagni’s Il piccolo Marat wel een pauze, maar het publiek wordt gevraagd dan te blijven zitten. Dat publiek bestaat uit 150 man. 150 bezoekers, voor een opera met een groot orkest, negen solisten en een koor.

Zo is de openingsvoorstelling van de jubilerende ZaterdagMatinee (zestigste seizoen) zowel een kennismaking met een vergeten topstuk als een statement: wij gaan door. En het is een experiment, waarbij de zangers van het Groot Omroepkoor meters uit elkaar staan, ieder op zijn eigen eilandje, met de mannen aan de ene, de vrouwen aan de andere kant van het orgel. Werkt dat wel?

Il piccolo Marat (1921) speelt zich af in de jaren na de Franse Revolutie en gaat over een prins (de kleine Marat) die zich voordoet als revolutionair om zijn moeder en zijn droomvrouw te kunnen redden. Geen oorwurmaria’s, wel meeslepend drama en muzikale razernij die je al voelt aankomen bij de eerste inzet van het Radio Filharmonisch Orkest. Zacht, maar toch zo dat je direct voelt dat er iets gaat gebeuren.

We krijgen rauw verismo, met zielkervende uithalen van Anita Hartig (Mariella), bangmakende dreunbassen van John Relyea (L’orco) en heerlijke lyriek van tenor Stefano La Colla (titelrol). Dirigent Pietro Rizzo zorgt ondanks de grote afstanden voor een hechte eenheid. Je zou denken dat het Hilversumse Groot Omroepkoor zo Italiaans is als een pizza hawaï met begrotingsdiscipline, maar het klinkt alsof elk noot is gedrenkt in Amarone. Een topprestatie.

Il piccolo Marat

Opera

★★★★☆

Van Pietro Mascagni, door o.m. het Radio Filharmonisch Orkest, Stefano La Colla (tenor) o.l.v. Pietro Rizzo

5/9, Concertgebouw, Amsterdam. Terugluisteren op radio4.nl.

Beeld Eduardus Lee
Meer over