BladSongfestival

Een speciaal magazine met alle ins en outs van het Eurovisie Songfestival (ja echt)

De cover van het magazine Songfestival: alles over het songfestival. Beeld x
De cover van het magazine Songfestival: alles over het songfestival.Beeld x

Wat is lezenswaardig deze week? Van de kansen van Duncan Laurence tot een analyse van de bookmakers, de special Songfestival bestrijkt het hele terrein.

Paul Onkenhout

Nog vijf nachten slapen, dan is het zover en wie Eurovisie Songfestival zegt, zegt Cornald Maas. Mister Eurovisie, wordt hij, overigens volkomen terecht, genoemd in de special Songfestival.

Maas, commentator bij de NOS sinds 2004 en voordien specialist voor de Volkskrant, is prominent aanwezig. Hij maakt deel uit van de redactie, misschien heeft het een rol gespeeld. Er staan elf foto’s van hem in het blad. Maas wordt geïnterviewd (vier pagina’s) en schreef zelf een omvangrijke en uiterst gedegen analyse van het liedjesfestijn (negen pagina’s).

Dat zegt iets over Cornald Maas en over zijn ervaring en expertise, maar nog meer over de liedjeswedstrijd die – en daarvan getuigt ook deze special – in Nederland nog steeds aan populariteit wint. De magere jaren, met optredens van onder anderen Sieneke (Ik ben verliefd, Sha-la-lie) en, héle diepe zucht, de Toppers, werden in 2013 afgesloten door Anouk, met de eerste kwalificatie voor de finale in negen jaar.

Dat was met recht een keerpunt – ook voor Maas. Het Songfestival heeft hem ook ‘veel lelijks’ gebracht, zegt hij. ‘In al die jaren waarin Nederland het heel slecht deed, hadden heel veel mensen iets van: Jezus, die gast, get a life. Alsof ik niks beters te doen had.’

Inmiddels spreekt Holland een woordje mee, dit jaar met Duncan Laurence uit Hellevoetsluis, met Arcade de lieveling van de bookmakers. Uiteraard wordt hij geportretteerd. Het stuk is grotendeels opgebouwd uit archiefmateriaal en bevat niks nieuws.

Ook hier heerst optimisme: ‘Duncan heeft alles in huis voor een legendarische prestatie.’ Dat is, volgens verslaggever Jelmer Visser: een liedje dat de juiste snaar raakt, een fijne zangstem, een goede kop, een sterk verhaal en een hoge gunfactor.

Royaltykenner Marc van der Linden is hoofdredacteur van Songfestival. De wat rommelige special bestrijkt het hele terrein, van een overzicht van alle Nederlandse deelnemers en een ouderwets invulschema voor de halve finales tot een uitgebreide analyse van de lijstjes van de bookmakers.

Bij dat laatste stuk staat een leerzaam lijstje waarin de voorspellingen worden vergeleken met de winnaars sinds 2009. In zes gevallen hadden de wedkantoren het bij het rechte eind.

Zelfs kledingstukken spelen een rol: ‘Trijntje Oosterhuis gooide al geen hoge ogen in de aanloop naar het Songfestival van 2015 maar toen bekend werd welke jurk ze ging dragen, daalde ze meer en meer.’ Deze week werd bekend dat Duncan Laurence in Tel Aviv gekleed zal zijn in iets wat een ‘duurzame vintageoutfit’ werd genoemd. Dat klinkt al beter.

Meer over