Een schietpartij in Amsterdam? In de sneeuw?! Nee, hier wordt de film The Goldfinch opgenomen

AMSTERDAM, Nederland, 25-03-2018. Opnames voor de film 'The Goldfinch' in Amsterdam. Reguliersgracht Amsterdam. Aneurin Barnard, Ansel Elgort. filmset, sneeuw, grachten, Amsterdam. Foto: Simon Lenskens Beeld Simon Lenskens / de Volkskrant
AMSTERDAM, Nederland, 25-03-2018. Opnames voor de film 'The Goldfinch' in Amsterdam. Reguliersgracht Amsterdam. Aneurin Barnard, Ansel Elgort. filmset, sneeuw, grachten, Amsterdam. Foto: Simon LenskensBeeld Simon Lenskens / de Volkskrant

In een wit overhemd besmeurd met bloed en braaksel kijkt acteur Ansel Elgort over de Amsterdamse Reguliersgracht uit. Het is half 8 in de ochtend, 5 graden en het straatbeeld achter de jonge Hollywoodster uit Baby Driver en The Fault in Our Stars wordt met verse nepsneeuw wit en winters gemaakt. Director of photography Roger Deakins, die minder dan een maand geleden nog een Oscar voor zijn werk in Blade Runner 2049 won, maakt grote armgebaren naar de cameracrew. Een assistent klapt het klapbord. Elgort wordt meegesleept door acteur Aneurin Barnard. We zijn bij de verfilming van The Goldfinch (Het Puttertje), de bestseller van de Amerikaanse auteur Donna Tartt uit 2013, die zich deels afspeelt in Amsterdam. Andere hoofdrollen in de Hollywoodproductie zijn voor Nicole Kidman, Luke Wilson en Jeffrey Wright. Zij zijn deze twee weken niet bij de Nederlandse opnamen.

The Goldfinch vertelt het verhaal van de New Yorkse jongen Theo Decker. Zijn leven komt op zijn kop te staan wanneer zijn moeder om het leven komt bij een aanslag in het Metropolitan Museum of Modern Art. Theo raakt opgezadeld met het schilderij Het Puttertje van Carel Fabritius, de veelbelovende leerling van Rembrandt.'

Het Puttertje speelt een bepalende rol in het verdere leven van Theo, die in deze verfilming van John Crowley (Boy A, Brooklyn) gespeeld wordt door Elgort. Acht jaar later belandt het schilderij via Theo’s beste vriend Boris in het criminele circuit. Samen bedenken ze een plan om Het Puttertje terug te krijgen, wat resulteert in een gewapende confrontatie met de criminele bezitters van het schilderij in Amsterdam.

De scène die vandaag wordt opgenomen, speelt zich af net na de schietpartij. Take vijf. Na een onderonsje met de regisseur stort de creperende Elgort dieper in elkaar dan de vorige keren. Hij blaast luider. Ook het ‘Come on!’ in het Russische accent van Barnard – die vorig jaar doorbrak met zijn rol in Dunkirk – klinkt harder dan bij eerdere takes. Omwonenden kijken belangstellend toe vanuit hun raam. Een oudere vrouw maakt foto’s vanaf haar kleine balkon op de derde etage.

De laatste tijd strijken veel Hollywoodproducties neer in Nederland. Een van de redenen is een financiële regeling uit 2014 die het voor buitenlandse partijen interessant maakt om in Nederland te draaien. Twee jaar geleden werden voor The Hitman’s Bodyguard actiescènes en achtervolgingen in Amsterdam opgenomen. De Oscarwinnende oorlogsfilm Dunkirk werd deels gefilmd bij Urk in Flevoland. Opnamen voor The Goldfinch vinden op meerdere locaties in het historische centrum van Amsterdam plaats. Volgende maand komt de productie van de thriller Spider in the Web met Ben Kingsley en Monica Bellucci naar België en Nederland.

Voor de opnamen van de boekverfilming The Fault in our Stars uit 2014 was hoofdrolspeler Ansel Elgort eveneens in Amsterdam. Een bankje aan de Leidsegracht speelde een belangrijke rol in de romantische jongerenfilm. Het bankje werd een toeristische trekpleister en werd ontvreemd voordat de film in de bioscoop verscheen.

Elgort zijgt tijdens de opnamen van The Goldfinch neer tegen een ander bankje, nóg dramatischer dan bij alle eerder takes. Met meer geroep wordt hij door Barnard omhoog getrokken en over de besneeuwde weg meegesleept. De arm van een camerakraan volgt het wankelende stel. De scène wordt gevolgd door een bescheiden applaus van de crew. Kort daarna verdwijnen de acteurs in een karavaan van auto’s en busjes, die al zo’n twintig minuten op de brug over de aangrenzende Keizersgracht klaarstaat. Bij Café Heuvel, een kilometer verderop, wordt snel het volgende sneeuwlandschap gecreëerd.

Productiemaatschappij Warner Brothers kocht in 2014 de rechten van The Goldfinch, nadat het boek de Pulitzerprijs voor fictie had gewonnen. De Nederlandse Matteo van der Grijn (uit de musical Soldaat van Oranje en de film Gek van Geluk) vertolkt zijn eerste internationale rol als de Slavische handlanger Gyuri. Hij past daarmee in de traditie van Famke Janssen en Jeroen Krabbé die – beiden in James Bondfilms – eveneens met Russische tongval op het witte doek verschenen.

Het budget van The Goldfinch wordt op veertig miljoen dollar geschat. De film verschijnt volgend jaar oktober in de bioscoop. De originele Goldfinch uit 1654 hangt overigens in het Mauritshuis in Den Haag. Afgelopen week heeft de cast er het schilderij bekeken, de productieleiders zijn zelfs al meerdere malen langs geweest. Koen Brakenhoff van het Mauritshuis hoopt na het verschijnen van de film op een vergelijkbare belangstelling voor het schilderij als Vermeers Meisje met de parel kreeg na de verfilming van het boek Girl with the Pearl Earring.

Maarten van Gestel

Meer over