FilmrecensieDe Schooltuin

Een rooskleurige blik op wroetende en kliederende kinderen is de makers van De schooltuin zo vergeven ★★★★☆

Iedereen heeft groene vingers in deze feelgooddocumentaire.

null Beeld

Zo nu en dan ligt er een ei in de schooltuin. Gestolen en verstopt door een vos, denkt de schooltuinmeester. Zou het dier zich laten zien op de beelden die door een nachtcamera zijn gemaakt? Een groepje kinderen verdringt zich om een laptop. Eerst zien ze een ekster. Dan een egel. En dan duikt, jawel, de vos op. Zomaar in Amsterdam.

De vrolijke jeugddocumentaire De schooltuin – Een jaar rond met je handen in de grond lijkt vaak een beetje te mooi om waar te zijn. De kinderen uit groep 6 en 7 die in de film bijna een schooljaar lang schooltuinlessen volgen, zijn stuk voor stuk enthousiast. Nooit klinkt er een scheldwoord, nooit roept er een ‘lust ik niet’ als de eigen oogst moet worden geproefd. Iedereen heeft groene vingers: de wortels, radijsjes en aardappels komen allemaal fris uit de grond.

Die rooskleurige blik is de makers vergeven. Wat heeft gezeur of geklaag te zoeken in een schooltuin? Als er iets helpt tegen chagrijn, is het wel tuinieren, laat de film zien. Wroetend en kliederend hebben de kinderen geen tijd voor problemen. Het is veel te mooi om je planten te zien groeien – zeker voor stadskinderen die zelf vaak geen tuin hebben.

De schooltuin is gemaakt ter ere van het honderdjarig bestaan van de Amsterdamse schooltuinen. Dertien van die tuinen zijn er nu nog, waar duizenden kinderen natuurlessen volgen. Niet alleen over sperziebonen of courgettes, maar ook over insecten, vogels en waterdieren. De winterwortelwedstrijd is een jaarlijks hoogtepunt van het lespakket, net als de soeples, waarbij alles wat er maar uit de grond komt in een pan wordt gegooid.

De schooltuin, met zichtbaar plezier gemaakt door de zeer ervaren natuurfilmer Mark Verkerk (De nieuwe wildernis, De wilde stad), volgt het ritme van het schooljaar. Na de zomervakantie laten de tuintjes zich van hun mooiste kant zien. ‘Die bloemen zijn kapot mooi’, zegt een jongen, en gelijk heeft hij. Wie na het zien van deze feelgooddocumentaire geen moestuin wil beginnen, of op zijn minst groentesoep gaat koken, heeft niet goed opgelet.

De schooltuin – Een jaar rond met je handen in de grond

Documentaire

★★★★☆

Regie Mark Verkerk.

60 min., in 86 zalen.

Meer over