EEN OVERBEKENDE GOOCHELACT

**..

Hokkabaz

Regie Cem Yilmaz.Met Cem Yilmaz, Mazhar Alanson.In 17 zalen.

Goochelacts zijn vaak het aardigst als ze mislukken. In Hokkabaz van de Turkse regisseur Cem Yilmaz stopt een goochelaar tijdens een voorstelling op een bruiloft de bruid in een grote kast, die vervolgens met degens doorstoken wordt. Het levert hem een applausje op, maar als de deurtjes vervolgens open gaan, volgt een pijnlijke stilte. De kast is leeg, de vrouw is verdwenen en de goochelaar staat er bedremmeld bij.

Yilmaz boekte twee jaar geleden een groot succes met de wilde Turkse sciencefictionpersiflage G.O.R.A. Dat gaf hem de kans met Hokkabaz een komedie te maken die gevoeliger en sentimenteler wil zijn.

Zelf speelt hij de goochelaar Iskender – de grote Iskender – die in Istanbul mislukte omdat hij uit ijdelheid zijn acts zonder bril uitvoert en daardoor brokken maakt. Om het geld te verdienen voor een laser-behandeling van zijn ogen vertrekt hij met zijn even slechtziende assistent en zijn oude vader op tournee naar Oost-Turkije. Bij zijn eerste optreden onderweg raakt de bruid zoek.

De tocht die volgt – waarbij de drie mannen worden achtervolgd door de familie van de vrouw, zij opduikt en weer verdwijnt, en Iskender zijn relatie met zijn vader moet herstellen – is regelmatig charmant. Yilmaz is het soort variété-artiest dat gemakkelijk een band met zijn publiek weet op te bouwen. De goochelnummers worden met een ouderwetse stijl en aandoenlijk gestuntel gebracht en ook de manier waarop Iskender privé opereert, roept een melancholieke stemming op.

Genoeg is dat niet. Zijn act blijft een verzameling al te bekende standaardnummers, die niet overtuigend genoeg zijn om een hele film te dragen.

DS

Meer over