Een onmogelijke liefdesaffaire tussen een jongen en zijn lerares

 

Liefdeskommer is de stof, waaruit de Zwitserse schrijver Alain Claude Sulzer zijn romans weeft. Ongeveer tien jaar geleden werd de literaire wereld aangenaam verrast door zijn roman Een volmaakte kelner. Dit succesvolle boek handelt over verraad in de homoseksuele relatie tussen twee kelners, werkzaam in een luxueus Zwitsers hotel. Vijf jaar geleden verscheen in het Nederlands de roman Het verkeerde moment, waarin het dramatische verhaal wordt verteld van een homoseksueel paar begin jaren vijftig, toen de herenliefde nog een groot taboe was en een bron van wanhoop en verdriet.

Bekroond

Tussen deze twee werken in schreef Sulzer de roman Privatstunden, waarvan nu een Nederlandse vertaling (Privélessen) is verschenen. Dit keer gaat het niet om de mannenliefde, maar om de even hartstochtelijke als onmogelijk liefdesaffaire tussen de jonge, Tsjechische vluchteling Leo en zijn lerares Martha, een zestien jaar oudere, gehuwde Zwitserse vrouw. In 2009 werd dit werk bekroond met de Hermann Hesse-prijs. In het juryrapport werd Sulzer geprezen als een 'elegante stilist' en een 'meevoelend psycholoog'.

Daaraan valt weinig af te dingen. Sulzer is een goede verteller met oog voor details, maar ook voor dramatiek, wat blijkt uit de opbouw van de roman. Die bestaat uit knap naast elkaar gemonteerde scènes. Het verhaal speelt zich voor een groot deel af eind jaren zestig. Leo behoort tot de mensen die in 1968 het toenmalige Tsjechoslowakije ontvluchtten, nadat communistische troepen de Praagse Lente hadden vernietigd. Maar het verhaal begint vele jaren later in Seattle, waar Martha's zoon Andreas Leo opzoekt in zijn florerende tandartsenpraktijk.

Eenzaamheid

De roman gaat over liefde, maar wellicht nog meer over eenzaamheid. Leo voelt zich buitengesloten in Zwitserland, omdat hij geen Duits spreekt. Daarom gaat hij privélessen volgen bij Martha. Zij zit gevangen in een liefdeloos huwelijk met als enige vluchtheuvel de literatuur. Haar vader heeft zich teruggetrokken uit de wereld en zwijgt. En dan is er nog Olga, Leo's grootmoeder in een vervallen huisje in Tsjechoslowakije, met als enig gezelschap hond Marko.

Andreas is de verteller in de roman. Als puber nam hij waar hoe zijn vader vreemd ging en zijn moeder verliefd raakte op Leo. Hun liefdesaffaire duurde maar kort. Na een half jaar vertrok Leo naar Amerika. Andreas zal hem in Seattle het geheim van zijn moeder vertellen.

Wie dit geheim wil leren kennen, leze deze onderhoudende roman.

Meer over