Boekenomslag

Een omslag van porselein

Er is meer mogelijk dan papier of karton.

Erik van den Berg
De cover van Kingdom by the sea, 500 years of dutch design.  Beeld
De cover van Kingdom by the sea, 500 years of dutch design.

Waarom moet een omslag per se van papier, karton of anderszins worden gemaakt, als er zoveel alternatieven zijn? Met hun briljante The Mirror Book lieten Ron King en John Christie in 1985 zien hoe het ook kan: een boekband van blinkend spiegelglas, verborgen in een nachtzwart foudraal (setje witte handschoenen inbegrepen).

Ontwerper Camiel Weijenberg zocht het in een ander uiterste: voor Octaphilosophy (2016), een ‘literair kookboek’ van André Chiang, maakte hij een omslag van buigzaam Taiwanees bamboe, met milieukeurmerk. Een sterk staaltje leverde ook het Duitse ontwerpbureau Kolle Rebbe met Das Echte und Einzige Kochbuch (2012): het receptenboek bestaat geheel uit af te bakken pastadeeg en kan integraal de oven in.

Kortom, van een omslag van zoiets als aardewerk hoeft niemand meer op te kijken. Dankzij Mark Zegeling, die vanuit een origineel vertrekpunt de Delftsblauwe KLM-huisjes een reeks boeken over de Nederlandse bouw- en cultuurgeschiedenis schreef, begint het vertrouwd omslagmateriaal te worden.

Limited Edition

Zegelings Kingdom by the Sea (2015), over het erfgoed van Hendrick de Keyser, Jacob van Campen en latere bouwmeesters, kreeg een op het thema toegesneden omslag van 1 millimeter dun porselein. In 2016 volgde Sterke verhalen Eerbetoon aan monumentaal Nederland, met een vergelijkbaar tegelomslag.

En nu is er een herziene Limited Edition van Kingdom by the Sea, met alles wat je zou willen weten over de monumenten die model stonden voor de KLM-huisjes, van 1450 tot nu. Toepasselijk: het porseleinen omslag is gemaakt door Royal Goedewaagen, de firma die dertig jaar lang de KLM-miniaturen maakte. En de Mondriaanachtige illustratie? Zegeling: ‘Het Nederlandse cultuurlandschap, gezien vanuit de lucht.’

Mark Zegeling: Kingdom by the Sea – 500 Years of Dutch Design, Limited Edition

Ontwerp Bont! / Jort Haan.

MarkMedia & Art; € 240,-

Meer over