De week in boeken

Een ode aan de boekhandel, de echte, dat podium waar schrijvers hun publiek vinden

Koop Leve de boekhandel! in een echte boekhandel, dat podium waar schrijvers hun publiek vinden.

Bo van Houwelingen
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Geen literaire cafés, schrijversavondjes en lezingen in boekhandels: onze schrijvers kunnen al een jaar lang geconcentreerder dan ooit doorwerken. Voor afleiding zorgen alleen de uitgevers, die hun auteurs telkens weten te porren voor een bijdrage aan sympathieke coronabundels.

Afgelopen jaar verscheen bij Marmer al een kerstverhalenboek waarvan de opbrengst gedeeltelijk naar de voedselbank ging en bij Balans een bundel met verhalen ‘om ons de winterdagen door te helpen’. Niet de minsten deden mee: Adriaan van Dis, Arnon Grunberg, Nelleke Noordervliet, Maarten ’t Hart en Rosita Steenbeek. Tommy Wieringa en Thomas Verbogt leverden zelfs voor béíde bundels een verhaal.

En nu zien we al deze schrijvers deze week terug in alweer zo’n aardig initiatief: de bundel Leve de boekhandel!. Met drieëntwintig ‘lockdownverhalen’ over ‘het theater van de literatuur’, waarmee natuurlijk de boekhandel bedoeld wordt. Want de boekhandel is voor schrijvers een podium dat ze nu enorm missen. Niet voor niets wordt de publicatie van veel boeken uitgesteld: zonder de boekwinkels bereikt een schrijver zijn publiek niet.

Leve de boekhandel! wordt uitgegeven door Uitgeverij Sunny Home, die vorig jaar werd opgericht door boekverkoper Kees Schafrat, die hoopt ‘de loop naar de boekhandel op gang te krijgen’. Wee degene die dit boek tóch bij Bol bestelt. Wie dat doet is niet alleen harteloos maar loopt ook een gratis geschenkboekje mis. Het draagt de ietwat voorbarige maar tenminste optimistische titel Weer open! en is sinds deze week exclusief verkrijgbaar voor de klant die de moeite neemt bij een échte boekhandel te kopen. Het is voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen alle uitgeverijen van Veen Bosch & Keuning Uitgevers en bevat ‘persoonlijke herinneringen aan de boekhandel’, opgetekend door onder anderen Mensje van Keulen, Murat Isik en Willemijn van Dijk.

Het blijft de vraag of mensen nu in drommen naar de boekhandel komen om dit boekje te scoren. Over het boekenweekgeschenk is bekend dat men er vooral happig op is omdat er een dagje gratis reizen met de NS aan verbonden is. Dat gaat dit jaar – tot afgrijzen van veel boekhandelaren – óók al niet door.

Maar kom, er staan fijne stukjes in, bijvoorbeeld dat van Frénk van der Linden, die terugblikt op de keren dat hij schrijvers interviewde in een boekhandel. Paul Witteman, Jan Siebelink, Anna Enquist; ze kwamen plots met persoonlijke ontboezemingen. Misschien dat dat iets te maken had met de sfeer die je in boekwinkels vindt, mijmert Van der Linden. Wie tot rust wil komen, diepgang zoekt en antwoorden op de grote levensvragen verlangt moet naar een boekwinkel gaan, stelt hij. ‘Hier, omgeven door lectuur en literatuur, kan een mens letterlijk en figuurlijk op verhaal komen.’

Vergeet dat toch niet, steun uw boekhandel.

Meer over