Volkskrant Radio

Een Nijmeegse drummer, postume hiphop en woeste death metal: beluister de beste pop van het moment

In de Volkskrant Radio-podcast zet de popredactie van de Volkskrant de beste popmuziek van het moment op een rij. Deze maandelijkse Kroniek van de Nieuwe Muziek signaleert de laatste trends en meest actuele popkoersen. Om te lezen bij het luisteren.

Blood Incantation Beeld Century Media
Blood IncantationBeeld Century Media

De donkere maanden mogen feestelijk zijn, echte hoogtijdagen voor de popmuziek leveren ze vaak niet op. Grote albums worden in november en december nog maar mondjesmaat op de mensheid losgelaten – ja, ook een musicus heeft af en toe een break nodig.

Maar dat opent natuurlijk wel de deuren voor bands en artiesten die wat meer opereren in de marge, en in de muziekluwe dagen hun kansen zien. Ofwel: de laatste lijst met ‘de beste popmuziek van het moment’ van 2019 is weer lekker dwars en zelfs recalcitrant, zoals u overigens van de popredactie van de Volkskrant gewend bent. Kaarsjes aan, oren open.

De plaat Front Row van het Nijmeegse Jo Goes Hunting, waarachter de drummer Jimmi Jo Hueting schuilt, is knotsgek, volgens de recensent. Zelfs behoorlijk vermoeiend, omdat drummer Jimmi Jo nogal vaak van maatsoort wisselt. Maar toch maakt hij lekkere liedjes, en laat hij in alle chaos toch ook mooie melodieën parelen. Synthesizers duwen elkaar uit de notenbalk, en de drums ratelen over elkaar heen. En dan raast er ineens weer een saxsolo door een track. En ja, dan gaan de gedachten bijna vanzelf uit naar het werk van de briljante en nooit overtroffen held van de vrijgevochten muziek Frank Zappa. Luister naar Front Row, en bijvoorbeeld de geweldige nummers That’s Not Me en Until It’s Over, en voel de humeurmeter drie streepjes omhoog gaan.

Ook mooi en buitengewoon bijzonder is de plaat One of the Best Yet van de aloude hiphopcombinatie Gang Starr. Die maakte in de jaren negentig en nul legendarische en als klassiekers te beschouwen hiphopalbums. Maar rapper Guru overleed negen jaar geleden, en zijn producer Premier bleef achter. Niet met lege handen, blijkt nu. Premier diepte geluidsopnamen op uit het archief, en maakte met hulp van rappers als J. Cole en Jeru the Damaja een heerlijke plaat. Die niet is volgestopt met moderne hiphoptechnieken, maar fijn teruggrijpt naar het heerlijke geluid van de nineties, en ja, dus ook het scratchwerk op de draaitafels. Wat een fijn en nostalgisch hiphopalbum. En wat klonk de hiphopkunst in die tijd toch ontzettend anders dan dezelfde kunst nu. One of the Best Yet is misschien niet een van de beste platen van Gang Starr, maar zeker een mooie aanvulling op het oude werk in de platenkast.

En dan, voor wie het aandurft, nog een duister meesterwerkje, van een band die nieuw leven schenkt aan het meest morbide metalgenre op aarde: de death metal. Blood Incantation uit Denver, Colorado, blijft in zekere zin trouw aan de vaste vormen van de metalstijl, die in de jaren tachtig ontstond uit punk, heavy metal en algehele misantropie. Dus de band bedient zich van rammende gitaarriffs, verwoestend harde blastbeats en diepe gromzang uit de onderbuik. Maar Blood Incantation gooit de nummers op het prachtige album Hidden History of the Human Race daarna helemaal open. De tokkelende gitaarakkoorden tomen de agressie ineens in, hier en daar komt er een Pink Floyd-achtige synthesizer door de muur van geluid breken, en vooral het zalig lange slotnummer wordt opgebouwd als een symfonie. De teksten van Blood Incantation zijn ook origineel. Geen mislukte operaties en zombiehorror, maar dromen over een mensheid in andere sterrenstelsels en aliens op visite. Een aangrijpend meesterwerk, schreef de recensent. En die heeft er verstand van.

Luister dit alles, en veel meer, via de maandelijkse podcast Volkskrant Radio bij Pinguin Radio – en dat kan uiteraard ook hieronder (werkt niet in de Volkskrant App).

Meer over