Een leven lang Mrs. Robinson

Ze speelde zo’n 45 filmrollen, werd vijf keer genomineerd voor een Oscar. Maar de actrice Anne Bancroft zal vooral worden herinnerd om die ene rol, in The Graduate....

Mrs. Robinson hoefde van één been slechts een fragment te onthullen, en de jeugdige Benjamin ging voor de bijl. Ze was dan wel de moeder van zijn vriendin, maar tsjonge: wat kunnen hormonen vreselijk tekeer gaan.

Mrs. Robinson, in Mike Nichols’ klassieker The Graduate (1967) bezongen door Simon and Garfunkel, is niet meer. Anne Bancroft, de actrice die de verleidelijke dame speelde, is dinsdag overleden aan baarmoederhalskanker. Ze was 73 jaar oud.

Mrs. Robinson was de rol die Bancroft haar hele leven zou achtervolgen. De rol werd het zinnebeeld van de seksuele revolutie, en leverde Bancroft een van haar vijf Oscarnominaties op – in 1963 kreeg ze de felbegeerde onderscheiding voor haar bijdrage aan Arthur Penns The Miracle Worker, waarin ze als een strenge maar tevens opgewekte gouvernante te zien is.

Bancoft, sinds 1964 getrouwd met acteur, filmmaker en producent Mel Brooks, was een stijlvolle, elegante actrice, die eigenlijk altijd meer met toneel had dan met film – ook al werkte ze met grote regelmaat in Hollywoodproducties.

Door haar eenvoudige afkomst – haar ouders waren Italiaanse immigranten – was zij, zo vertelde ze in interviews, in staat zich makkelijk aan haar omgeving aan te passen. Die eigenschap kon ze in de filmstudio’s goed gebruiken.

Haar start in Hollywood, in de jaren vijftig, was een valse. Ze werd gelanceerd als the next hot thing, maar vijftien films later had ze te kampen met een alcoholprobleem en een eerste echtgenoot ‘die zichzelf acteur noemde maar eigenlijk een vervelende, rijke stinkerd was’.

In de jaren zestig keerde ze in volle glorie terug, als een actrice die in zich in elk genre thuisvoelde. Van Jack Claytons The Pumpkin Eater (1965, prijs voor beste actrice in Cannes) tot Funny Girl (William Wyler, 1968). Van David Lynch’ The Elephant Man (1980) tot Norman Jewisons Agnes of God (1985).

Zo’n 45 filmrollen speelde ze nog, na The Graduate. Maar zodra haar naam wordt genoemd, klinkt in het hoofd meteen de lofzang van Simon and Garfunkel. En gaan de gedachten vanzelfsprekend naar dat been.

Meer over