Een kookboek is kennelijk altijd goed

Het gaat goed met de kookboekensector, heel goed. Dit is de oogst van de afgelopen maanden.

null Beeld Eva Roefs
Beeld Eva Roefs

Eten - beter: food - is hot en dat merkt de boekenbranche. Kookboeken vormen al jaren een uitzonderlijk groeisegment in de boekwinkel en dat doet zich dan vooral gelden in deze 'cadeauperiode'. Een kookboek is kennelijk altijd goed en ze liggen ook overal: bij de kookwinkel, bij de supermarkt en bij winkels als Blokker en Intratuin. Temidden van alle zorgen over het gedrukte boek vormen kookboeken de uitzondering. In de eerste helft van dit jaar groeide de omzet met 12 procent ten opzichte van een jaar eerder. En dan moet het nog Sinterklaas wórden.

Wie de oogst aan nieuwe boeken tot zich laat doordringen, zal zien dat ze zijn in te delen in drie soorten. Voor een modern kookboek neme men: een bekende Nederlander (hockeyster Ellen Hoog), een kok (Jamie Oliver) of een foodblogger (studentblogger Leonie ter Veld).

Of men kieze een specifieke doelgroep (alleenstaanden, studenten, dikkerdjes, parkinsonpatiënten)

Of men beperkt zich tot één ingrediënt (kool, zuur, bouillon) of één bereidingswijze (ovengerechten).

O, ja, en dan heb je nog Onno Kleyn (hij overstijgt alle bovenstaande categorieën).

Het doelgroepkookboek

Karin Luiten - Koken met Karin was haar eerste hit - schreef nu Lekker uitpakken!, een kinderkookboek: vijftig recepten, getest door een schoolklas aan kinderen, met ondertussen 'flauwe eetmoppen' en weetjes (hoeveel is een snufje, wat is een bosje en hoe snij je een paprika). (Ploegsma)

Precies evenveel recepten staan er in Coole Kids Koken van Jenny Chandler (Spectrum) met stap-voor-stapfoto's en verdomd als het niet waar is: ook snijtechnieken (van je áf).

Over doelgroepen gesproken: parkinsonpatiënten. Heleen Dicke, die bij het Raboudumc in Nijmegen zulke patiënten begeleidt, heeft met een chef-kok 'gezonde en creatieve' eetadviezen gebundeld voor de thuiskok onder de titel Lekker eten met parkinson (Poiesz).

Studenten zijn een klassieke doelgroep voor kookboekenschrijvers en met een populaire foodblogger kom je als uitgever goed weg. Het eerste boek van studentblogger Leonie ter Veld ging, we citeren de uitgever, 'als warme broodjes over de toonbank'. Dus maakte ze een opvolger, een spin-off van haar online-eetdagboek. Het heet Gewoon wat een studentje nog meer eet en heeft als trefwoorden: supermarkt, creatief, simpel en, als we het niet dachten, 'in 10 minuten op tafel'. Trefwoord: gebakken ei dus. (Brandt)

En verder:

Doelgroep: baby's en kleuters: Michela en Emanuela Chiappa, Samen eten. (Spectrum)

Doelgroep: dikke kinderen: prof. dr. Kristel De Vogelaere, Ik kook gezond voor mijn kind (opvolger van Lekker eten na een maagverkleining. (TerraLannoo)

null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld

Het eenkennige kookboek

Zuur, het kookboek van Bas Robben, won onlangs de publieksprijs bij de Kookboek van het Jaar-verkiezing. Hij is aanvoerder van de gespecialiseerde-kookboekentrend. Zoals:

Insecten - een culinaire ontdekking van Shami Radia en Neil Whippey. Voor wie trek krijgt in krekels, sprinkhanen of buffalowormen. (Veltman)

Iets gewoner, maar even gespecialiseerd: Drinks & Bites over de vraag bij welke cocktails welke trendy hapjes - beter: bites - geserveerd dienen te worden. Schijfster Isabel Boons (ze maakte eerder Gin & Tonic, en Vermout) deelt de hapjes, pardon, bites in in 'tien herkenbare vibes'. (TerraLannoo)

Uitgeverij Snor deed het boek Likeur & Limonade verschijnen. Van limoncello tot frambozen-limonade: Rian Nix-Gommeren schrijft hoe je from scratch je eigen drankjes maakt, hoe je ze bewaart en welke al dan niet vermeende goede eigenschappen ze hebben. (Snor)

Bakken is ook populair; Heel Holland Bakt, het boek, staat al weken in de kookboekentop-10. De Britse Henrietta Inman, chef gebak bij diverse beroemde keukens, komt dus precies op tijd met haar Zoet & Goed, over cakes, taarten en brownies, klassiek of origineel. Voor iedereen die het aandurft zoet te eten en zich daarover goed te voelen. Ja mensen, het kán. (Unieboek)

Eerder maakten Pascalle Bonnier en Mathijs Kok de boeken Havermout en Nootje. En nu dus: Kooltje, 'een ode aan alle kolen in 70 recepten'. Een stevig boek, mooi vormgegeven en gefotografeerd en met een aanstekelijke nuchterheid, passend bij het onderwerp. (Nijgh & Van Ditmar)

Een heel boek getiteld Bouillon. 224 pagina's over de basistechniek van het maken van bouillon (blancheren, afschuimen, ontvetten, klaren). Het bevat ook talloze recepten voor bouillons en soepen en is samengesteld door de Franse sterrenchef William Ledeuil. (Veltman)

En verder:

Kaas: De Nederlandse Kaasplank. Maarten Koek geeft tips voor het samenstellen van een echt Nederlandse kaasplank. (Trichis)

Basis: Real Food van Kate Walsh. Het boek komt uit Australië, vandaar de Engelse titel, en is een handleiding voor het maken van wat heet 'de basis van je gerechten': het zelf maken van worstjes, jam, mosterd of kimchi. Plus: de kunst van het roken, fermenteren en inmaken. (TerraLannoo)

Pasta: Pasta. Stefano Cavallari noteerde de recepten van zijn oma en legt de (zoveelste) basis voor de eerlijke, authentieke Italiaanse keuken. (Uniekboek)

Barbecue: Smokey goodness van Jord Althuizen werd bekroond tot Kookboek van het jaar 2016. (Kosmos)

null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld

Het bekend-van-tv- of blogkookboek

U kunt Jorrit van Daalen Buissant des Amorie en Sofie Chanou kennen van hun blog lekkerensimpel.com. Dat verschijnt nu dus in boekvorm, dat wil zeggen: de vierde druk, want de eerste drie drukken waren op voordat de uitgever een persbericht kon versturen. Titel: Lekker & Simpel: 200 hoofdgerechten. De naam zegt het al: geen tijd en toch lekker willen eten. Volgens de auteurs gaat het samen. (Bertram & de Leeuw)

Er waren al bijna twintig boeken van zijn hand - je vraagt je af hoe Jamie Oliver tijd overhield om beroemd te worden - maar er was nog geen Kerstkookboek. Dat is nu gefixt. 1.400 gram, 392 pagina's puur keukenenthousiasme, met (Britse) klassiekers, vegetarische hoofdgerechten, gezonde traktaties en 'heel veel inspiratie'. (Kosmos)

Hockeyster Ellen Hoog, 'World Hockey Player of the Year 2014', houdt zichzelf 'overal ter wereld topfit' en schreef dus Grenzeloos Gezond, vijftig recepten én 'uitdagende work-outs'. (Carrera)

En verder:

Strikt genomen geen kookboek, maar Food Design, door dé fooddesigner van Nederland, Katja Gruijters. Ze schrijft over eetgedrag en eetcultuur, over productie en distributie van ons eten, over industrie en consumenten. En nee, het gaat niet alleen over het uiterlijk. (TerraLannoo)

De Belgische tv-kok Jeroen Meus stelde Dagelijkse Kost deel 6, koken met gezond verstand samen: 100 recepten, 'voedzaam en betaalbaar'. (Manteau)

De Amerikaanse tv-chef Anthony Bourdain, goed voor een flinke dosis ontheiliging van het vak, maakte recepten die je zelfs nog met je aangeschoten kop kunt maken als je hongerige vrienden op je zitten te wachten, zo begrijpen we althans uit de aanbiedingstekst van de uitgever. Appetite: beter wordt het niet. (Carrera)

Claus Meyer, een van de oprichters van het Deense Noma, sterrenrestaurant in Kopenhagen, maakte nu de tent gaat sluiten nog een boek over de basisprincipes van wat inmiddels de Nordic Kitchen is gaan heten. (Veltman)

En laten we Yvette van Boven, de leukste tv-kok van Nederland, niet vergeten. Na haar bestseller Home Made en het eerste ovenboek verscheen onlangs Nog meer uit Van Bovens oven. Een bundeling van de weekendrecepten uit Volkskrant Magazine.

null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld

Tenslotte: het handboek

Volkskeuken-kok en wijnkenner Onno Kleyn schreef een boek - wat heet, een pil - over alles wat u moet weten over koken, eten, ingrediënten, bereidingswijzen en voedselfabeltjes. Over snijden, hakken en raspen, gisten, rotten en vershouden. Het onttrekt zich aan hele indeling hierboven en krijgt dus een eigen categorie: De grote Kleyn, 1008 pagina's dik. (Nijgh & Van Ditmar)

Met dank aan Jonah Freud van de Kookboekhandel in Amsterdam voor alle boeken op de foto.

null Beeld
Beeld
Meer over