MediaTop&Flop

Een historicus bij FOX News die zijn klassiekers kent en de zevenkoppige draak van De Telegraaf

Historicus Rutger Bregman  Beeld Waldthausen Marlena
Historicus Rutger BregmanBeeld Waldthausen Marlena

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: een zelfvoldane Rutger Bregman en een klein blond meisje op de voorpagina van De Telegraaf.

Top:

De historicus Rutger Bregman schrijft boeken, maar sinds kort doet hij ook iets nieuws. Hij verpest paneldiscussies en interviews door plotseling de waarheid te gaan zitten vertellen tegen mensen die dat niet zo gewend zijn. Een soort flashmobs – individueel en verbaal weliswaar, maar net zo onverwacht en ongemakkelijk.

Eerst hamerde hij op ‘taxes, taxes, taxes’ bij de rijkaards in Davos en haalde daarmee het wereldnieuws. Deze week dook een video op waarin hij wordt geïnterviewd door Tucker Carlson, presentator van de Amerikaanse tv-zender Fox News, tevens bezitter van een overweldigende hoeveelheid verdacht haar. U heeft het waarschijnlijk gezien, want als een landgenoot roemrijk de Atlantische Oceaan oversteekt, al dan niet virtueel, dan zitten wij glimmend van trots achter onze beeldschermpjes.

En terecht. Fox nodigde Bregman natuurlijk uit om zijn plaat over de belastingontwijkende, progressieve elite grijs te draaien. Dat komt de rechts-conservatieve zender immers goed uit. Maar ze haalden hun paard van Troje binnen: de historicus kent zijn klassiekers. Even hield hij zich stil om de complimenten van de presentator in ontvangst te nemen, maar toen begon hij een overweldigend offensief om de dubbele moraal van Carlson en co. aan te kaarten.

‘Je bent fucking irritant’, zei de presentator. Op het gezicht van Bregman verscheen een zelfvoldaan glimlachje. Fucking welverdiend.

Loes Reijmer

Flop

In een nieuwe poging de klimaatdrammers een halt toe te roepen, zette De Telegraaf donderdag een tekening van een klein blond meisje op de voorpagina. Ze heeft een roze jurkje aan en een teddybeer in haar handen.

De voorpagina van De Telegraaf van donderdag. Beeld Geen
De voorpagina van De Telegraaf van donderdag.Beeld Geen

Het arme kind kan elk moment worden aangevallen door de ‘draak van de klimaatlobby’. De draak in kwestie is zevenkoppig, groen en eng. Op de koppen heeft de ontwerper van dienst fotootjes geplakt van mannen die ‘groene bangmakers’ worden genoemd: Jesse Klaver en Rob Jetten natuurlijk, maar ook de oud-politici Ed Nijpels en Diederik Samsom.

In het bij de tekening van de draak horende artikel, door de verslaggevers Edwin Timmer en Wouter de Winther, worden de zeven groene bangmakers kort geportretteerd. Hier duiken zelfs zeven groene draken op.

Trouw schreef deze week een stuk over de even luidruchtige als maffe campagne tegen het klimaatbeleid van De Telegraaf, de krant die eerder een verbod op de goeie ouwe Hollandsche gehaktbal uit de mouw schudde om alarm te slaan. Hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans zei in Trouw dat de krant mede aanzet tot onverantwoorde risico’s.

Twee dagen later wordt Rotmans in De Telegraaf een ‘liefhebber van apocalyptische bangmakerij’ genoemd. Zo gaat dat met groene bangmakers. Hun kop moet eraf.

Paul Onkenhout

Meer over