Een Gods geschenk met recht van retour

Vorige maand meldde Vrij Nederland dat er een reddingsplan is gemaakt voor uitgeverij Coppens & Frenks. Een klein fonds met interessante, mooi gebonden boeken van relatief onbekende auteurs, dat nauwelijks of niet quitte speelt....

TRUUS RUITER

Vertaalster Mariolein Sabarte Belacortu en Volkskrant-redacteur Willem Kuipers hadden bedacht dat een lezersabonnement de uitgeverij uit de brand zou helpen. Voor een bepaald bedrag zou de lezer zich verplichten tot de afname van een aantal titels per jaar - een systeem dat vroeger niet ongewoon was. 'Sjors en zijn rebellenclub', moest de vriendenvereniging heten, opperde George Coppens in VN.

Anderhalve maand later blijkt het niet erg op te schieten met de abonnementen. Er blijkt zelfs helemaal geen reddingsplan te zijn.

Wás het maar waar, lacht Coppens. Hij heeft afgelopen jaar alleen maar kunnen voortbestaan door het verkopen van nevenrechten aan pocketuitgeverijen. En door een prijsverlaging tijdens de Boekenweek, die, zoals bekend, dit voorjaar door God werd beheerst. Een grote lading C & F-boeken ging richting boekhandel, opgesierd met de sticker 'Gods geschenk' - want dat zijn z'n boeken, vindt Coppens. Lakoniek: 'De meeste zijn blijven liggen. Die komen weer retour.'

Coppens komt net terug uit Frankrijk waar hij de mogelijkheid gaat onderzoeken om Franse literatuur uit te geven, en dan titels die daar niet meer leverbaar zijn. Het zal lastig zijn, heeft hij al gemerkt. 'De mensen die lezen en lazen, gaan dood en de jonge mensen lezen liever pockets.' Maar hij gaat het proberen: zijn ideaal is om zich uiteindelijk als uitgever in Frankrijk te vestigen. En als dat lukt, wil hij weer boeken voor de Nederlandse markt gaan uitgeven.

Meer over