Review

Een flitsend avondje Beuving is traditioneel én verfrissend

Jan Beuving doet met de wonderlijke combinatie van betakennis en cabaret niet onder voor de Amerikaanse Tom Lehrer. Ondanks de verfrissende invalshoek leunt zijn cabaret nadrukkelijk op de traditie.

Omdat Beuving zich aan de cabaretdefinitie van cabarethistoricus Wim Ibo wil houden toetst hij regelmatig het niveau van zijn publiek Beeld Jaap Reedijk
Omdat Beuving zich aan de cabaretdefinitie van cabarethistoricus Wim Ibo wil houden toetst hij regelmatig het niveau van zijn publiekBeeld Jaap Reedijk

De wereld van Jan Beuving (winnaar Annie M.G. Schmidtprijs 2012, finalist Leids Cabaret Festival 2013) is overzichtelijk in twee helften verdeeld. Aan de ene kant zijn voetbalvrienden, PVV-stemmers die niet veel verder komen dan de tafel van 1,6 zodat ze weten hoeveel een rondje pils kost, en aan de andere kant zijn linkse wetenschaps- en cultuurvrienden. Een yin-en-yangsituatie, maar Beuving gooit er liever wat wis- en natuurkundetheorieën tegenaan om zijn bestaan samen te vatten.

Beuving heeft wiskunde gestudeerd ('Een vijfjarige opleiding tot autist'), maar gebruikt zijn betakennis nu om de alfacabaretwereld op te schudden. In de jaren zestig maakte Tom Lehrer in de VS al eens furore met deze wonderlijke combinatie en Beuving doet zeker niet voor hem onder.

Raaklijn (****), cabaret.
Door Jan Beuving, piano: Tom Dicke.
22/10, Theater Bellevue, Amsterdam.
Tournee t/m 4/2.

In het Nederlandse taalgebied heeft Beuving raakvlakken met Drs. P en Kees Torn. Met name het hilarische liedje waarin hij de Stelling van Fermat toelicht, is qua opbouw en muzikaal schatplichtig aan De dodenrit van Drs. P.

Ondanks de verfrissende invalshoek leunt het cabaret van Jan Beuving nadrukkelijk op de traditie. Liedjes met exact passende lettergrepen en muziek die soms vooroorlogs aandoet, netjes afgewisseld met conferences. Omdat Beuving zich aan de cabaretdefinitie van cabarethistoricus Wim Ibo wil houden ('professionele literair-muzikale theaterkleinkunst in een intieme omgeving voor een intelligent publiek') toetst hij regelmatig het niveau van zijn publiek. Dat levert buitengewoon geestige en ook onthutsende momenten op. Een flitsend avondje Beuving heeft hetzelfde effect als een inspannend uurtje in de sportschool: moe, maar zeer voldaan.

Meer over