BoekenDe luiaards in de vruchtbare vallei

Een familie van slaapkoppen die neerkijken op ambitie

Waarom zou je werken als je ook kunt slapen? Galaal en Rafiek begrijpen niets van hun ongedurige jongste broer Siraag, die de hete middagzon trotseert om een wandelingetje te maken en dagdroomt over een baan in een fabriek terwijl zij hun siësta houden. Een siësta die alleen wordt onderbroken voor het avondeten en zelfs dat is voor Galaal, de oudste, lastig. Liever zou hij helemaal niet eten om gewoon door te kunnen slapen. Voor Rafiek, de middelste en de slimste van de drie zonen van de oude Hafiz, is ‘het streven naar de minste inspanning’ een bewuste keuze: een onverschillige, passieve houding is volgens hem de enige juiste.

Ambitie is een slechte zaak; dat motto draagt schrijver Albert Cossery (1913-2008) uit in alle acht romans die hij in zestig jaar schrijverschap publiceerde. De luiaards in de vruchtbare vallei uit 1947 is exemplarisch voor zijn volstrekt eigenzinnige oeuvre vol armoedzaaiers, leeglopers, hoeren en zwervers. Het is in 1997 voor het eerst in prachtig Nederlands vertaald en nu, met wat kleine aanpassingen, opnieuw uitgebracht. Een pareltje.

Beeld Uitgeverij Jurgen Maas

Albert Cossery: De luiaards in de vruchtbare vallei. Uit het Frans vertaald door Mirjam de Veth. Uitgeverij Jurgen Maas; € 19,99

Meer over