de week in boekenA warning

Een explosief boekje open over Trump, maar de auteur blijft anoniem

Een nieuw tell-all boek van een anonieme auteur over het Witte Huis veroorzaakt opwinding.

Anne van Driel
null Beeld

James Comey, de ontslagen baas van de FBI, schreef er een.

Cliff Sims, ooit communicatieadviseur van Trump, schreef er een.

Omarosa Manigault Newman, de vertrokken politiek assistent van Trump, schreef er een.

Watergate-onthuller Bob Woodward schreef er een.

Michael Wolf, journalist en zelfverklaard Witte Huis-insider, schreef er twee.

De lijst met boeken van voormalige overheidsfunctionarissen (en journalisten) die een boekje opendoen over de regering-Trump, over de chaos in het Witte Huis en het presidentiële middelpunt daarvan, is lang. In grote lijnen komen ze overeen. Heb je er een gelezen, dan ken je ze allemaal.

Toch was de opwinding in Amerika groot toen dinsdag werd aangekondigd dat volgende maand (op 19 november) nóg een tell-all boek over het Witte Huis zal verschijnen, genaamd A Warning. Het verschil met alle bovenstaande boeken: de schrijver blijft anoniem.

De auteur van A Warning is dezelfde als de auteur van een explosief opiniestuk dat vorig jaar september in The New York Times verscheen. Daarin schreef hij/zij dat er vanuit de staf van het Witte Huis, waarvan de auteur onderdeel zei te zijn, actief verzet werd gepleegd tegen de agenda en het gedrag van de president. Er zou hard gewerkt worden om de ergste voorstellen van Trump ‘te frustreren’. De identiteit van de verzetsheld is nooit publiekelijk achterhaald.

Tegen de president zijn, maar toch voor hem blijven werken, dat klinkt misschien als een burgemeester in oorlogstijd. Maar in delen van Amerika werd het opiniestuk wel gewaardeerd. Al moeten we een jaar later constateren dat het verzet weinig zichtbaars heeft opgeleverd. Misschien daarom dit boek. Volgens CNN, die met ‘bronnen rond het boek’ sprak, is het de bedoeling van de auteur een herverkiezing van Trump te voorkomen. ‘De hoop is dat het boek in handen zal komen van hen [Trump-stemmers, red.] die te overtuigen zijn.’

Waarom zou dit boek overtuigender/ beter/ effectiever/ geloofwaardiger zijn dan al die andere?

Omdat de auteur anoniem is. En dat wenst te blijven. Ook over of hij/zij nog steeds in het Witte Huis werkt, worden geen uitspraken gedaan. Daarmee is hij/zij (nog) niet vatbaar voor kritiek. En daarmee kunnen we allerlei fijne dingen (macht/ invloed/ gebrek aan eigen belangen) op hem/haar projecteren.

Het grote speculeren/ wishfull thinking is begonnen:

Kellyanne Conway, de adviseur met de kritische echtgenoot, zou het kunnen zijn.

John Bolton, criticus van Trumps buitenlandbeleid, zou het kunnen zijn.

Nikki Haley, voormalig VN-ambassadeur en lieveling van Trump, zou het kunnen zijn.

Jim Mattis, voormalig hoofd defensie en nimmer bang, zou het kunnen zijn.

Meer over