Een elektronische butler in de gangkast

De robotstofzuiger zal nog even op zich laten wachten, maar verder is het huis van de toekomst bijna klaar. Tientallen miljoenen huizen hebben binnen drie jaar een huisnetwerk....

Van onze verslaggever Lucas van Grinsven

Waar staat de huiscomputer over vijf jaar? In de gangkast. Niet omdat hij is afgedankt, maar omdat hij deel is van een huisnetwerk. Meer precies: omdat hij het hart vormt van dat huisnetwerk. Dat verwacht tenminste Van Baker van het toonaangevende Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner Group.

Baker staat niet alleen. De elektronicabeurs in Las Vegas gonst namelijk van het slimme huis. Elektronicabedrijven en computerondernemingen hebben knusse kamertjes ingericht waarin alle apparaten aan elkaar zijn geknoopt, want 'de tijd van losse apparaten is voorbij', aldus technisch directeur Paul Liao van Matsushita (fabrikant van Panasonic, JVC en Technics).

Bij wie dan ook, Intel, Philips, Microsoft, 3Com, Panasonic, Sun of Sony, de boodschap is overal dezelfde: een recept wordt afgebeeld op een beeldschermpje op de magnetron, een wasmachine gaat draaien wanneer het energiebedrijf de grootste korting geeft, palmcomputers worden automatisch 'bijgepraat' als de eigenaar zijn huis binnenkomt, een film wordt digitaal bewaard op de huisserver, op reis kan een bewoner zijn huis in de gaten houden via kleine videocamera's, en muziek wordt op willekeurige geluidsinstallaties in het huis afgespeeld.

Verre toekomst? Niet volgens Gartner Group dat in 2003 al veertig miljoen genetwerkte huizen verwacht, alleen al in de VS. Voor de helft zullen dat computernetwerkjes zijn, waarin de verschillende computers in huis een printer zullen delen en een Internettoegang. 'Maar dat is het paard van Troje', zegt Baker. 'Want als dat netwerk er eenmaal ligt, zullen consumenten denken: ''Zou ik geen beeldscherm in de keuken kunnen installeren om recepten van het Internet te halen?''.'

Vervolgens zullen amusement en comfort snel de eerste viool gaan spelen in het huis. Consumenten zijn namelijk bereid veel meer geld uit te geven aan muziek, speelfilms en sportwedstrijden dan aan pure Internet-toegang.

Baker: 'Aangezien alle informatie straks digitaal is, kan een computerbestand net zo gemakkelijk worden opgeslagen op de huiscomputer als een speelfilm. De computerbedrijven beseffen niet dat amusement het belangrijkste wordt. Het Internet wordt bijzaak. Dat wordt een extraatje waarmee je televisie wordt aangevuld.'

Toch zullen eerst enkele harde noten moeten worden gekraakt, want de huidige computers zijn niet betrouwbaar genoeg en veel te ingewikkeld voor vele consumenten. De belangrijkste computerbazen erkennen ruimhartig dat de consument afhaakt als hij moet vertrouwen op hun huidige rammelende technologie.

In een hilarische presentatie vol zelfspot getuigde Microsoft-directeur Bill Gates woensdagavond onder meer van de ergernissen door 'harde schijf-uitval'. 'Er moet nog veel worden verbeterd. Een slim huis wordt een computersysteem, en dat plaatst ons voor enorme software-problemen', erkende hij.

Maar 3Com-directeur Eric Benhamou, die de problemen evenmin verdoezelde, sprak een dag later geruststellend: 'Heb vertrouwen, we zullen het oplossen.'

Het staat echter nog niet vast dat computerbedrijven de oplossing zullen aandragen. De functie van de centrale computer zou voor een groot deel kunnen worden vervuld door de set top-box die vanaf volgend jaar toch al nodig is om digitale televisie te ontvangen.

Uit een wirwar van samenwerkingsverbanden tussen elektronicabedrijven en televisieleveranciers bleek deze week dat de set top-box dit jaar zal veranderen in een gebruiksvriendelijke minicomputer die ook zelfstandig programma's opneemt en Internettoegang biedt. De consumentenelektronicabedrijven zijn al vergevorderd met methoden om dit superdoosje te verbinden met andere apparaten, zoals de cd-speler.

Het antwoord op de vraag wie de winnaar wordt, is nog onduidelijk maar ook niet belangrijk, verwacht onderzoeker Baker. Alle verbindingen (telefoon, kabel, stroomdraden en draadloze verbindingen) zullen aan elkaar worden geknoopt bij het computerachtige apparaat waar tv en informatie het huis binnenkomen. 'Alles wordt uiteindelijk met elkaar verbonden.'

Meer over