Tv-recensiejulien althuisius

Een coronajournaal met Maurice de Hond en Fabienne de Vries? Een jaar geleden werd je voor gek verklaard

Ik weet niet meer precies wanneer het was dat iemand mij via WhatsApp een linkje naar een artikel van Maurice de Hond doorstuurde, maar het zal ergens in de vroege lente zijn geweest. De Hond is zeer kritisch op de koers die de Nederlandse overheid vaart in de covid-19-storm, en publiceert daarover op Twitter en zijn website – die hij zelf omschrijft als een ‘kenniscentrum met relevante informatie over alle facetten van de coronacrisis’. 

De Hond is uitgegroeid tot, in de woorden van het AD, ‘het boegbeeld van de mensen die af willen van de 1,5-meterregels’. De Hond verschijnt weleens aan talkshowtafels, maar waarschijnlijk met een lager reproductiegetal dan hemzelf lief is.

Misschien dat Maurice de Hond daarom sinds vorige week op zijn YouTubekanaal een eigen coronajournaal is begonnen. Het wekelijkse MDH Corona Journaal (MDH staat inderdaad voor Maurice de Hond) wordt gepresenteerd door Fabienne de Vries en is in zekere zin een samenvatting van de blogs die De Hond de afgelopen week heeft gepubliceerd. 

Een aantal dingen daaraan is – los van de inhoud – eindeloos fascinerend. Ten eerste het gegeven: als je een jaar geleden had beweerd dat Maurice de Hond samen met de verloren gewaande Fabienne de Vries een nieuwsbulletin zou maken over de verspreiding en bestrijding van een virus dat de hele wereld in zijn greep heeft, had je het dringende advies gekregen even naar de huisarts te gaan voor een doorverwijzing.

Fabienne de Vries en Maurice de Hond in het MDH Corona Journaal.Beeld YouTube

De leader mocht er wezen. Ernstige strijkers, een afbeelding van het inmiddels welbekende virus, bewegende grafieken die veranderen in een poppetje met een kloppend hart, veel urgente blauwtinten en uiteindelijk in een strak lettertype ‘MDH Corona Journaal’, omringd door een ronddraaiende, klokachtige animatie, met een aantal zorgwekkende piepjes. En dan... Fabienne de Vries, tegen een achtergrond van virusdeeltjes, die de kijker een hartelijk welkom heet en vertelt dat we het deze week onder andere gaan hebben over de zin en onzin van handen wassen.

Het eerste onderwerp was de lockdown. Er werd een fragment uit Op1 vertoond, waarin Ab Osterhaus pleitte voor een totale lockdown van vier weken, om zo het virus voorgoed het land uit te drijven. ‘Nou, Maurice’, zei Fabienne, ‘is het een goed plan om meteen te starten met die harde lockdown?’ Haar toon verraadde dat ze wel een vermoeden had wat het antwoord ging zijn. ‘Klinkt als een sprookje’, zei Maurice de Hond, die inmiddels in beeld was verschenen, op een locatie met hetzelfde coronavirusbehang, ‘maar eigenlijk is het een nachtmerrie.’ Hij bewoog heel veel met zijn handen en legde uit waarom een totale lockdown niet gaat werken.

Voorts ging het dus nog over handen wassen, superspreader events en hoe die te voorkomen, en het belang van luchtvochtigheid in binnenruimten, inclusief tips voor luchtbevochtigers en hygrometers. Toen was het alweer voorbij. ‘Ik hoop dat u iets wijzer bent geworden’, besloot Fabienne de uitzending. En zo kabbelt 2020 rustig verder.

Meer over