AvondurenTheater Diligentia

Een college over hoe we de aarde kunnen afkoelen

Avondklok? De Volkskrant weet wel raad met de stille avonden. Theater Diligentia biedt vanavond geen cabaret, maar een college over het afkoelen van de aarde.

null Beeld

Theater Diligentia in Den Haag mag dan bekendstaan als podium voor cabaret, stand-upcomedy en kleinkunst, in 1805 werd het statige pand aan het Lange Voorhout voor 8.500 gulden gekocht door een genootschap dat lezingen organiseerde over ‘proefondervindelijke wijsbegeerte’.

Diligentia (Latijn voor ijver, toewijding) dankt zijn naam dan ook aan de ‘Koninklijke Maatschappij voor Natuurkunde onder de zinspreuk Diligentia’. Die maatschappij werd in 1793 opgericht en belegt nog steeds lezingen over natuurkunde, scheikunde, sterrenkunde, wiskunde, geologie, biologie en geneeskunde.

Nobelprijswinnaars

En nog steeds gebeurt dat in Theater Diligentia. Vijftien keer per jaar, op maandagen, een avond waarop ook buiten corona om weinig te beleven valt in de meeste theaters. Het genootschap kreeg vrijwel alle Nederlandse Nobelprijswinnaars over de vloer, voor of na hun bekroning in Oslo.

Een cabaretvoorstelling streamen zonder livepubliek blijkt nog behoorlijk lastig. Een grap valt immers dood in een lege zaal. De Koninklijke Maatschappij heeft dat probleem natuurlijk niet. De knappe koppen geven hun voordracht gedurende de lockdown en de avondklok gewoon vanuit eigen huis; het publiek kan na afloop vragen stellen. De leden van het genootschap luisteren gratis mee, niet-leden kunnen voor 3 euro inloggen bij de livestream van Diligentia.

Aarde afkoelen

Vanavond is het woord aan Herman Russchenberg, hoogleraar civiele techniek en geowetenschappen aan de TU Delft. Hij onderzoekt hoe wolken vormen, neerslag ontstaat en aerosolen zich in de atmosfeer gedragen. Ondanks de klimaatverandering kunnen we de aarde nog laten afkoelen, aldus Ruschenberg. Dankzij ‘solar radiation management’ kan de hoeveelheid zon die de aarde bereikt worden beperkt. En met ‘carbon removal’-technieken kunnen we CO2 uit de atmosfeer halen.

Russchenberg gaat in op de mogelijkheden en de risico’s van die technieken. Het is vermoedelijk geen verhaal met een grote grapdichtheid, maar toch heel erg Diligentia.

De Koninklijke Maatschappij voor Natuurkunde droeg het pand overigens in 2002 over aan de gemeente Den Haag, op voorwaarde ‘ dat zij, zolang zij bestaat, voor haar lezingen de zaal kan gebruiken (...) zonder dat daarvoor een vergoeding is verschuldigd’.

Livestream om 20.00 uur op natuurwetenschappen-diligentia.nl. Alle lezingen sinds 2014 zijn hier terug te kijken.

Meer over