AlbumrecensiePromises

Een bijzondere plaat van Floating Points met saxofonist Pharoah Sanders, maar jammer van dat orkest ★★★☆☆

null Beeld

De Brit Sam Shepherd alias Floating Points is vanuit de dance langzaam verkast naar de jazz en de geïmproviseerde muziek, inclusief zijn verzameling antieke synths en orgels. Het album Promises moet een voorlopig hoogtepunt voor hem zijn, alleen al vanwege de namen die hij aan dit gelegenheidsproject heeft weten te verbinden.

Shepherd opent het stuk in negen delen met steeds eenzelfde gebroken akkoord, nu eens gespeeld op piano, dan weer op een klavecimbel. De ruimte tussen de arpeggio’s is breed en dat geeft de luisteraar tijd voor bezinning. Vooral als daarna niemand minder dan Pharoah Sanders de ruimte betreedt en de stilten opvult met bevlogen aanroepingen op zijn saxofoon, die doen denken aan de ‘meditaties’ van John Coltrane uit de jaren zestig op het label Impulse – waar Sanders op meespeelde. Het is prachtig, ook als zich halverwege deel drie kleine bliepende synthesizers melden, als dwalende zaklampjes in de nacht.

Daarna zwelt een orkest aan, en wel het strijkende gedeelte van het London Symphony Orchestra. De arrangementen, van Shepherd zelf, voeren het drama op en hier dreigt Promises helaas te ontsporen. Het stuk had dit net wat te kitscherige soundtrackwerk eigenlijk niet nodig: de emotie was juist zo invoelbaar vanwege de tederheid van de sax naast die dwarrelende toetsen. Maar Shepherd en Sanders keren gelukkig snel terug naar de wijd open ruimten, en laten het stuk daar rusten bij opnieuw kalme overpeinzingen en een zoemend orgel.

Promises is ondanks die niet al te geslaagde bijdrage van het strijkorkest toch een bijzondere plaat, niet in de laatste plaats omdat er het eerste nieuw opgenomen werk van jazzgrootheid Sanders (80) in ruim tien jaar op te horen is.

Floating Points & Pharoah Sanders

Promises

Dance/jazz

★★★☆☆

Luaka Bop/V2

Meer over