RecensieThe Old Man and the Gun

Een betere beheerste bankovervaller dan Robert Redford vind je niet (vier sterren)

Het spektakel van The Old Man and the Gun zit niet in de overvallen en achtervolgingen, maar in momenten waarop acteurs tegenover elkaar staan.

Floortje Smit

The Old Man and the Gun

Vier sterren

Drama

Regie David Lowery

Met Robert Redford, Sissy Spacek, Casey Affleck, Danny Glover.

93 min., in 34 zalen

The old man and the gun Beeld eenmalig K2 - Filmbeeld
The old man and the gunBeeld eenmalig K2 - Filmbeeld

Hij hoeft zijn wapen niet eens te laten zien. Wijzen op de binnenzak van zijn nachtblauwe, driedelige pak is genoeg: dan openen de bankmedewerkers hun kassa’s en stoppen ze bundels biljetten in zijn tas. Waarom, vraagt een agent ze later. Als ze niet bedreigd werden, waarom deden ze dat dan? Het antwoord in The Old Man and the Gun is steeds hetzelfde: het was zo’n aardige, oude heer die het zo netjes vroeg.

Wie kan zo’n overtuigende bankovervaller beter spelen dan acteur Robert Redford? De rimpels zijn inmiddels diep gegroefd, maar zijn jongensachtige, zwierige, ouderwetse charme heeft hij nog altijd. The Old Man and the Gun is, volgens de 82-jarige acteur zelf, zijn zwanenzang. Het zou een toepasselijke laatste film zijn: het gaat over een vriendelijke crimineel die zo veel plezier heeft in zijn werk dat hij eigenlijk niet wil stoppen. Het hele overvalgebeuren loopt bovendien nog soepeltjes: niemand lijkt echt problemen te hebben met de misdaden van de bejaardenbende die hij runt, slachtoffers incluis.

The Old Man and the Gun zou het verhaal kunnen zijn van oude mannen die overal maar mee weg komen. Maar regisseur David Lowery surft mee met die onweerstaanbaarheid van Redford en maakt er een schavuitenfilm van. Kijk kritisch en deze Forrest Tucker is een egocentrische man, maar hij blijft hier (voor bijna iedereen) het type dat je alles vergeeft. ‘Hij is gewoon dol op het beroven van banken’, concludeert bijvoorbeeld politieagent John Hunt (Casey Affleck) bewonderend, terwijl hij nota bene door hem gepiepeld is zonder weerga.

Zoals Lowery’s A Ghost Story eigenlijk geen spookverhaal was, zou je kunnen stellen dat The Old Man and the Gun eigenlijk geen bankroversfilm is: overvallen en achtervolgingen zijn verrassend ingetogen, waarbij de hartslag eigenlijk geen moment omhoog gaat. Gefilmd in een fraaie jarenzeventigstijl past de film mooi in Lowery’s oeuvre van nostalgisch stemmende, bedachtzame films met een warm kloppend hart (Pete’s Dragon, Ain’t Them Bodies Saints).

Waar The Old Man and the Gun uiteindelijk over gaat, is doenerige levenslust: dat blijkt uit het kat-en-muisspel met agent Hunt waarin Tucker belandt , en uit de voorzichtige romance die opbloeit met de fantastische Sissy Spacek.

Het zijn de momenten dat die acteurs tegenover elkaar staan die ervoor zorgen dat het kabbelende tempo niet gaat storen. Vaak gezien, zo’n eerste kop koffie in een diner of een veelzeggende ontmoeting op een wc, maar hier zijn het de momenten waarop het vlamt: The Old Man and the Gun is spectaculair in zijn ingetogenheid.

Meer over