In de mode

Een beha als zomertop is de nieuwe trend, maar er zijn wat belangrijke aandachtspunten

Vanaf links: Alexander Wang, Giambattista Valli, Lanvin, Khaite, Jacquemus, Givenchy, Christian Dior Beeld Imaxtree
Vanaf links: Alexander Wang, Giambattista Valli, Lanvin, Khaite, Jacquemus, Givenchy, Christian DiorBeeld Imaxtree

Jawel, daar is de blote buik weer, want de beha beunt bij als zomertop. Goed nieuws voor navelstaarders? Dat niet, want broek- en rokband komen tot ver boven de taille, noteert Cécile Narinx die wekelijks over mode schrijft.

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

De beha als top, dus niet bij wijze van lingerie, maar open en bloot. Dat was al best een poosje in zwang, onder coryfeeën en influencers die niet vies zijn van wat exhibitionisme en hun volgers graag zicht gunnen op hun afgetrainde transversus abdominis – denk aan de gezusters Kardashian en Hadid, en zangeressen als Dua Lipa en Rihanna. Zij droegen die beha’s vaak onder een oversized colbert met daaronder een wielrenbroekje, of juist een heel wijde, bij het jasje passende pantalon. Maar nu zijn de beha’s-als-tops ook doorgedrongen tot de catwalks en kwamen ze in de meest luxe varianten voorbij, in het gros van de gevallen gedragen met een wat langere rok.

Hoe gaan wij het dragen?

Eerste belangrijke les bij deze trend: zorg voor een beha van mooi materiaal, en dan liefst materiaal dat niet op lingeriestoffen lijkt, maar eerder doet denken aan een bikinitop. En dan mooier: denk aan een stevige en misschien zelfs rustieke beha, bijvoorbeeld gehaakt (zoals bij Giambattista Valli), geborduurd of geappliceerd, zodat duidelijk wordt dat het echt bovenkleding betreft. Een van de mooiste exemplaren was de lichtroze satijnen bustehouder van Givenchy, gedragen boven een leren rok, wat een even onschuldige als sensuele look opleverde. Ook tops van het type sportbeha werden gespot, bij Alexander Wang bijvoorbeeld, die koos voor sportief driedelig wit met grove sneakers.

Valkuilen vermijden doe je zo

Er is een aflevering van Seinfeld waarin Elaine haar frenemy Sue Ellen Mischke, die de konijnen graag los in het hok laat dartelen, als niet te missen hint een witkanten beha cadeau geeft voor haar verjaardag. Sue Ellen trekt die daags later aan, als top onder een pak, waarna Elaine zegt: ‘Well Sue Ellen... it’s not a top... it’s a bra!’ En zo is dat. Mijd kanten niemendalletjes bij deze trend. Tip: kijk bij twijfel diep in de spiegel. Oogt u als Sue Ellen Mischke of als een van de deelneemsters in Hotter Than My Daughter? Trek dan subiet wat anders aan.

Hotter Than My Daughter Beeld Endemol Shine
Hotter Than My DaughterBeeld Endemol Shine

Een bekend mens

Ja, da’s lang geleden! We schrijven het jaar 1998, toen Pinkpop wél gewoon doorging en Anouk daar de pannen van het podium stond te zingen. Voor wie het nog niet wist: dat ze alleen met een beha boven haar broek optrad was niet uit exhibitionisme of aandachtszucht, maar omdat d’een of d’andere slampamper een rauw ei op haar T-shirt had stukgegooid. Waarna Anouk niet verblikte of verbloosde, gewoon door bleef zingen, doodleuk haar T-shirt uittrok en dat in het publiek gooide. Petje af, zeggen we dan. Voor die reactie én voor de rode sportbeha die het daglicht prima verdragen kan.

Anouk op Pinkpop, 1998. Beeld Redferns
Anouk op Pinkpop, 1998.Beeld Redferns
Meer over