Edo de Waart genoemd als chef bij Opera in Muziektheater

De Nederlandse Opera verwacht binnen enkele weken een nieuwe chefdirigent te benoemen als opvolger van Hartmut Haenchen, die in 1999 terugtreedt en vaste gastdirigent wordt....

Van onze kunstredactie

AMSTERDAM

De Waart, momenteel chefdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest en artistiek directeur van het Muziekcentrum van de omroep, heeft in Hilversum een contract lopen tot 2003. Daarnaast is hij chef van het orkest van Sydney. De Waart was in 1985 al de beoogde intendant van de Opera. Hij trok zich voor de opening van het nieuwe Muziektheater terug. Het chefdirigentschap van de vaste begeleider van de Opera, het Nederlands Philharmonisch Orkest, legde hij vervolgens neer omdat het personeelsbeleid van het orkest naar zijn smaak te weinig was ingesteld op artistieke groei.

Het NedPhO, ontstaan uit een fusie van drie orkesten, kampte in 1986 met sociale en artistieke problemen. De Oostduitser Haenchen nam de vorming van het nieuwe orkest voor zijn rekening. Daarnaast werkte Haenchen als muzikaal directeur van de Opera samen met de intendant Jan van Vlijmen; later met het directeurskoppel Pierre Audi-Truze Lodder. Met Audi raakte Haenchen verzeild in meningsverschillen over de artistieke zeggenschap. Hij verruilde zijn directeurstitel bij de opera voor die van chefdirigent.

Voor het Nederlands Philharmonisch, dat naast de opera een eigen concertagenda heeft, staat nog niet vast wie na 1999 chefdirigent zal zijn. Het NedPhO hoopt op verlenging van de samenwerking met Haenchen.

Meer over